De la Alba Iulia la Marasesti, in asteptarea Centenarului Marii Uniri

11 August 2017 10:440 comments

O delegaţie din judeţul Alba a participat la manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la victoria armatei române de la Mărăşeşti. Deplasarea a fost posibilă prin sprijinul oferit de Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Municipiului Alba Iulia.

Sunt istorici care spun că fără victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, Marea Unire nu era posibilă.

Din delegaţie au făcut parte reprezentanţi ai următoarelor asociaţii: ASTRA Alba Iulia (Maria Cioica), Fundaţia Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României, Revista DacoRomania (econ. Ioan Străjan – inimosul coordonator al activităţilor revistei, profesoara Georgeta Ciobotă), filiala Alba a Asociaţiei Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (Ioan Galdea, Ion Brad), Ansamblul 60+, de asemenea coordonatorul ansamblului folcloric din Sălişte – Petru Mircea Bran, precum şi veteranii Emil şi Margareta Sufleţel. Delegaţia a depus 3 coroane de flori la Mausoleul de la Mărăşeşti.

Colonelul în rezervă Ioan Galdea a acordat diploma aniversară, comună, din partea filialei Alba a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere şi din partea filialei Alba a Asociaţiei Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Au primit diploma aniversară „Mărăşeşti – Mărăşti – Oituz 100” următorii: preşedintele României – Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, preşedintele Senatului – Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor – Liviu Dragnea, precum şi ceilalţi membri ai guvernului prezenţi duminică, 6 august 2017, la manifestările de la Mărăşeşti.

Primind diploma aniversară, preşedintele Iohannis nu a ratat ocazia de ai lăuda pe albaiulieni: „Trăiască Alba Iulia”.

Spectacolul aniversar de la Mărăşeşti a debutat cu o slujbă de parastas ţinută de mai mulţi preoţi, printre care şi preotul militar Cărpinişan din Sebeş, actualmente locotenent-colonel în rezervă.

La manifestările de la Mărăşeşti s-a aflat şi viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa.

Din delegaţia judeţului Alba a făcut parte şi Dragomir Vlonga, în vârstă de 73 de ani, originar din Moisei, Maramureş, care în luna mai 2017 a făcut o cursă cu bicicleta de la Alba Iulia la Bucureşti încercând să primească sprijin pentru construirea Monumentului Unirii în aşteptarea Centenarului Marii Unirii, care va fi sărbătărit la Alba Iulia în 2018.

Tags:

Leave a Reply


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com