Debut excelent pentru Mihnea Costachi la Openul International de Sah de la Graz, Austria

23 February 2017 12:020 comments

Mihnea 7

Openul Internaţional de şah de la Graz, Austria, reuneşte la start 195 de jucători din 33 de ţări, din care 15 mari maeştri internaţionali şi 30 maeştri internaţionali.

În prima rundă Mihnea Costachi (elev încă al Colegiului National „Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia, a obţinut o victorie fără emoţii iîmpotriva austricului Lukas Leisch.

În runda a 2-a, Mihnea l-a învins pe maestrul internaţional Praveen Kumar (India), într-o partidă care a durat doar 23 de mutări şi s-a încheiat cu un veritabil K.O.

Ziua a treia de concurs va rămâne cu siguranţă multă vreme în memoria şahistului albaiulian. De dimineaţă Mihnea l-a avut ca adversar chiar pe favoritul nr.1 al turneului, marele maestru internaţional Markus Ragger (Austria, rating 2703), jucător clasat al 41-lea în ierarhia mondială a jucătorilor profesionişti şi cel mai bine cotat adversar pe care Mihnea îl întâlnise vreodată într-o partidă oficială.

Deşi avea puţine şanse împotriva redutabilului său adversar, mai ales că juca şi cu piesele negre, Mihnea a jucat cu multa încredere. După 60 de mutări, cei doi sportivi au acceptat remiza, o soluţie echitabilă … după 4 ore de joc, ne anunţă antrenorul şi maestrul FIDE Marius Ceteraş.

Runda a 4-a, programată dupa-amiaza, l-a adus în faţa lui Mihnea pe un nou jucător de calibru: marele maestru internaţional Mustafa Ilmaz (Turcia, rating 2621), favoritul nr.3 al turneului.

Dupa 4 runde Mihnea se află pe un excelent loc 3, la egalitate de puncte cu alţi 5 jucători şi la o jumătate de punct în urma liderilor turneului: Emre Can (Turcia) şi Monika Socko (Polonia).

De notat prezenta în turneu a altor doi jucători români, juniorul Alexandru Banzea, coleg în echipa naţională de juniori cu Mihnea Costachi, şi marele maestru internaţional Andrei Istrăţescu, unul dintre cei mai buni şahişti români din toate timpurile. În această lună Istrăţescu a revenit oficial în lista FIDE a jucătorilor români, după ce în ultimii ani a reprezentat Franţa.

În runda a 5-a albaiulianul Mihnea Costachi îl va întâlni cu piesele negre pe maestrul internaţional Roven Vogel (Germania, rating 2437), fost campion mondial de juniori in 2015 şi o mare speranţă a şahului german. Partida va putea fi urmarită live pe internet începând cu orele 18.00 la adresa http://chess-results.com/live.aspx?stream=NO.

În acest moment Mihnea are un rating FUDE 2430, fiind cotat ca favoritul nr.27 la openul austriac.

 

Tags:

Leave a Reply


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com