Editura albaiuliană Gens Latina premiată în Basarabia

16 septembrie 2012 14:290 comments

În perioada 31 august – 4 septembrie 2012, la Chişinău, au avut loc manifestările prin care s-a omagiat „Limba noastră cea română” şi Salonul Internaţional de Carte, sărbători ale sufletului românesc, născute odată cu independenţa Basarabiei, în urmă cu 21 de ani. Aceste manifestări au coincis cu împlinirea a 180 de ani de la înfiinţarea celei mai vechi instituţii de cultură din Basarabia – Biblioteca Naţională. La această ediţie a salonului au participat edituri de prestigiu din Franţa, Germania, Italia, Azerbaijan, România (Bucureşti, Bacău, Iaşi etc).
În cadrul manifestărilor prilejuite de lansările de carte, din cadrul Salonului, a fost programată şi a participat şi editura „Gens Latina” din Alba Iulia care, în timp, a lansat volumele de versuri a şase poeţi basarabeni. Acum, această perstigioasă editură nonprofit albaiuliană îl prezintă pe poetul transnistrian martir, Nicolae Ţurcanu, „Poezii din închisoare” (Caietul verde), în 3 volume finanţate de Cosiliul Judeţean Alba, volume pentru care editura a primit ,,Premiul Special” oferit de Ministerul Culturii, Comisia Naţională a Basarabiei pentru UNESCO şi Biblioteca Naţională a Basarabiei.
Deşi simbolic, premiul este o reunoaştere a eforturilor pe care această editură nonprofit le face pentru promovarea scriitorilor basarabeni în Ţara Mamă şi în Basarabia, precum şi pentru donarea de carte şi răspândirea cărţii româneşti în satele basarabene, prin iniţiativa „Caravana cărţii” care aparţine deopotrivă Asociaţiei Culturale „Gând Românesc, Gând European”, revistei de cultură ştiinţă şi artă „Gând românesc” şi a editurii, de acum premiate a Bibliotecii „B.P. Haşdeu” prin filiala „Alba Iulia” de la Chişinău (director Elena Roşca-Căldare) şi a Liceului Teoretic „Petru Rareş” din Chişinău, prin poeta Oxana Cârlan, profesor de limba şi literatura română la acest liceu din Chişinău. Specificăm că revista „Gând Românesc” apare din luna mai şi în ediţie de Chişinău, în colaborare cu liceul „Petru Rareş” şi biblioteca „Alba Iulia”, pentru elevii de la liceele din Chişinău şi nu numai.
Având drept pildă, printre alţii, pe scriitorii Constantin Negruzzi şi Constantin Stamati, care în secolul al XIX-lea strângeau cărţi şi le trimiteau de la Iaşi la biblioteca din Chişinău, scriitorul albaiulian Virgil Şerbu Cisteianu a strâns şi a donat bibliotecilor din Basarabia (Chişinău, Zaim, Borogani, Răzeni etc), din proprie iniţiativă, peste 1.500 de volume de carte românească şi acţiunea continuă aproape lunar.
Lansările au continuat cu volumele poetei Galina Furdui, „Mi-e dor de-o seară cu romanţe” (vol I-II), Oxana Cârlan – „Duios suferinţa trece”, Traian Vasilcău – „Alfelizvodirea”, Dorina Cazac (o tânără poetă) cu volumul „Lacrima gândului” şi Steliana Grama cu volumul selectiv de versuri „La ambasada dragostei”, ediţie îngrijită de Virgil Şerbu Cisteianu, cu o prefaţă de Ionela Cozmescu şi o postfaţă de Claudia Slutu-Grama, împlinind astfel dorinţa poetei de a avea un volum care să poarte acest titlu. Acest volum, al uneia din cele mai mari poete, trecută la doar 32 de ani în eternitate, de asemenea, a fost premiat de Ministerul Culturii.
Tot în cadrul lansărilor de la Chişinău, a fost promovat şi romanul „Jar şi diamanete de Igniş”, autor Teresia Bolchiş-Tătaru, o scriitoare româncă, care a fost dizidentă în timpul regimului comunist, astăzi stabilită în Germania.
Toate volumele amintite aici au fost lansate şi la Biblioteca „Alba Iulia” din Chişinău, în prezenţa unui public select, compus în exclusivitate din scriitori basarabeni şi cadre universitare din Chişinău.
Mulţumim editorului pentru gestul nobil, rar întâlnit astăzi, şi pentru abnegaţia cu care ajută scriitorii basarabeni şi cultura Basarabiei.

Conf. univ. dr. Victoria Fonari,
Universitatea de Stat din Chişinău

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com