Elevii militari albaiulieni, premiul II la Concursul National Cultura si civilizatie in Romania

18 May 2017 15:500 comments

În perioada 13-16 mai 2017 la Râmnicu-Vâlcea a avut loc etapa națională a Concursului Național „Cultură și civilizație în România”.

Echipajul colegiului militar albaiulian a fost constituit din elev sergent Raul-Sebastian Traica, elev caporal Sorin-Ionuț Avram şi elev Oana Venţel, coordonaţi de profesorii Simina Dura şi Dan Anca.

Concursul a constat într-o probă teoretică, prezentarea portofoliului şi a proiectului de conservare a tradiţiilor şi obiceiurilor studiate şi o probă practică, ne anunţă Daniela Filimon, purtătorul de cuvânt al Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia.

La proba teoretică a fost prezentată lucrarea „Glasul aurului – monografia mineritului în Roşia Montană” având ca subiect istoria localității Roşia Montană, portul popular, tradițiile și obiceiurile păstrate cu sfințenie pe aceste meleaguri.

Prin proiectul de conservare s-a urmărit promovarea pe plan național și internațional a tradițiilor locale și dezvoltarea turismului în zonă.

„La proba practică elevii militari au prezentat o scenetă inspirată din istoria și tradițiile localităţii Roşia Montană reușind să prezinte, într-un mod original, elemente de istorie locală, date despre personalitățile comunei, obiceiurile specifice, portul popular. Toate au fost susținute folosind particularitățile de limbaj ale roşienilor. Prestația elevilor în uniformă a fost aplaudată la scenă deschisă de către spectatori dar și de către juriul care a acordat echipajului militar 95,2 puncte, obţinând Premiul II la faza națională a acestui concurs. Coordonați de către profesorii Simina Dura şi Dan Anca, elevii în uniformă dovedesc interes și preocupare pentru păstrarea tradițiilor locale și promovarea lor ori de câte ori apare prilejul. Tradițiile și obiceiurile județului Alba au fost prezentate atât peste hotarele județului, la diferite concursuri și proiecte naționale, cât și peste hotarele României în cadrul proiectelor școlare Comenius derulate în ultimii ani. Elevii colegiului militar albaiulian au devenit ambasadori ai tradițiilor populare românești”, precizează purtătorul de cuvânt al colegiului militar albaiulian.

Tags:

Leave a Reply


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com