Fara adoptarea unor masuri de sprijin pentru populatie, liberalizarea pietei gazelor va duce la scumpiri semnificative

15 March 2017 13:290 comments

Deputatul PNL de Alba Sorin Bumb a cerut ieri, in ședinta Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, amanarea votării raportului comisiei asupra Ordonanței 64 prin care guvernul PSD cere liberalizarea totala a pieței gazelor. Daca măsura de liberalizare a prețului gazelor ar intra in vigoare de la 1 Aprilie, in varianta cerută de PSD, populația ar avea de suportat creșteri de preț semnificative.

„In ședinta Comisiei de Industrii, din care fac parte, s-a amânat adoptarea acestui raport ce sta la baza Ordonanței 64 prin care Guvernul PSD vrea sa mărească prețul gazelor. Aceasta măsura de liberalizare a pieței ar avea un impact deosebit de puternic asupra consumatorilor, în special a celor casnici. Aşteptăm o argumentaţie mai solidă din partea Guvernului şi a Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei şi vrem să vedem şi strategia energetică pentru ca PSD nu a venit cu argumente solide care sa justifice aceste măsuri.

Deja sunt semnale că s-au cerut majorări şi cu peste 70% ale tarifelor de distribuție pentru gaze, care s-ar regăsi si in prețul final, plătit de consumatori, atat de cei casnici cât si de agenții economici. Alături de colegii din PNL, am făcut un amendament si am cerut adoptarea unor măsuri de sprijin pentru consumatori, pentru ca populația sa nu resimtă acut efectul aceste majorări de prețuri. Trebuie avut in vedere ca vor apărea si creșteri de prețuri ale alimentelor si altor produse la a căror fabricare se folosesc gaze, precum si la închiderea unor firme si creșterea șomajului. Tocmai de aceea, impactul acestei liberalizării trebuie foarte bine calculat si gestionat. PSD, in schimb, a încercat sa vina cu aceste măsuri de scumpire la fel cum a procedat si cu ordonanța grațierii. Fara o dezbatere serioasă, argumentata si in pragul verii, cand consumurile populației scad considerabil pentru ca locuințele nu mai trebuiesc încălzite si ar trece mai putin observată. Impactul ar fi însă devastator in iarna următoare, daca se adopta aceste măsuri, fara o schema de ajutor pentru consumatori, asa cum eu am cerut. Iată cum mirajul guvernării PSD începe sa se răspândească si ies la iveală adevăratele efecte ale unei guvernări iresponsabile: măriri de prețuri, scăderea valorii monedei naționale si a puterii de cumpărare a cetățenilor romani”, a declarat deputatul PNL de Alba Sorin Bumb, după şedinţa Comisiei pentru Industrii.

Comunicat – deputatul PNL Alba Sorin Bumb

Tags:

Leave a Reply


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com