Florin Roman: Impozitul pe gospodarie va duce la o explozie a birocratiei fiscale

20 April 2017 13:490 comments

Impozitul pe gospodărie va duce la o explozie a birocrației fiscale (comunicat)

Înainte să lămurească Legea salarizării unitare, Guvernul Grindeanu pregătește un proiect care vizează impozitul pe gospodărie, o adaptare mioritică a sistemului fiscal american.

Din păcate, sistemul fiscal românesc este departe de cel american, iar modul în care el funcționează ne este cunoscut tuturor celor care plătim taxe și ne izbim de o birocrație care ne costă timp și bani.

Prins în corzi cu Legea salarizării unitare, care nu reușește să găsească drumul spre Parlament, guvernul aruncă fumigena impozitului pe gospodărie, care va crește nu doar birocrația, ci și costurile politicii fiscale.

Angajarea a zeci de mii de inspectori fiscali, depunerea a milioane de dosare, nu doar simple declarații fiscale, vor face acest proces imposibil de gestionat, iar costurile vor fi pe măsură. Pentru fiecare leu strâns la buget, se vor cheltui alți doi lei, iar beneficiul pentru stat va fi practic nul.

Cetățenii vor fi sufocați de birocrație, de costuri suplimentare și de un aparat de stat împovărător.

Proiectul guvernamental pune serios sub semnul întrebării și cota unică, care a asigurat creșterea economică în ultimii 10 ani. Cota unică nu mai există atunci când unii sunt scutiți de la impozitare, iar ceilalți nu. Vor fi sancționați cei care câștigă mai mult, cei care muncesc mai mult.

La fel ca și în cazul Legii salarizării unitare, și în cazul impozitului pe gospodărie guvernul a aruncat cifre și informații disparate, fără să organizeze dezbateri serioase cu specialiști, cu oameni implicați în procedurile fiscal.

Avem nevoie de o dezbatere reală, pe fond , nu de fumigene politice lansate de la guvern pentru a acoperi incompetența actualei puteri.

Dep. Florin Roman, vicelider al grupului parlamentar PNL

Tags:

Leave a Reply


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com