Moastele Sfintei Filofteia la Alba Iulia!

22 October 2017 19:040 comments

Mii de credincioşi au venit, sâmbătă şi duminică, la Alba Iulia pentru a se închina la moaştele Sfintei Filofteia aduse la Catedrala Arhiepiscopală, procesiunea religioasă fiind cea mai mare organizată în ultimii ani în municipiu, scrie NEWS.RO.

Racla cu moaştele Sfintei Filofteia a fost adusă de la Mânăstirea Curtea de Argeş de o delegaţie de preoţi condusă de Arhiepiscopul Ortodox al Argeşului IPS Calinic, iar sâmbătă şi duminică au fost oficiate slujbe speciale la care au participat mii de credincioşi.

Pelerinii au venit atât din judeţul Alba cât şi din celelalte judeţe din Ardeal astfel încât zona istorică a devenit neîncăpătoare pentru zecile de autocare şi sutele de maşini cu care au venit grupurile de credincioşi.

Autorităţile au fost nevoie să restricţioneze circulaţia rutieră în zona istorică din cauza numărului mare de autovehicule. De asemenea întreaga procesiune religioasă este supravegheată de zeci de jandarmi şi poliţişti locali.

Moaştele Sfintei Filofteia vor rămâne la Alba Iulia până luni dimineaţa când vor fi duse înapoi la Mânăstirea Curtea de Argeş unde sunt păstrate.

Sfinta Muceniţă Filofteia este considerată de Biserică ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a mamelor, a celor săraci, tămăduitoarea celor bolnavi, mângâietoarea celor aflaţi în necazuri şi ajutătoarea generoasă a tuturor creştinilor care o cinstesc. De asemenea, potrivit tradiţiei, sfânta este singura care apare pictată în iconografie în costum popular românesc şi este considerată totodată ocrotitoarea fetelor, pe care le ajută să se căsătorească şi să aibă o viaţă liniştită.

În limba greacă Filofteia înseamnă iubitoare de Dumnezeu.  Sfânta a trăit la începutul secolului al XIII-lea pe teritoriul actual al Bulgariei. Moaştele sale sunt păstrate în biserica mănăstirii din Curtea de Argeş, iar prăznuirea sfintei se face la data de 7 decembrie.

Leave a Reply


Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com