Adrian Simion: Liberalii din Alba se implică în procesul de regionalizare, nu doar vorbesc despre acest subiect

30 iulie 2013 13:300 comments

simion 358Partidul Național Liberal susține realizarea procesului de regionalizare, un element important, parte componentă a unui concept mai larg de modernizare a administrației publice din România. Regionalizarea nu poate fi tratată izolat față de reforma administrației publice din România. Regionalizarea trebuie precedată de o largă dezbatere publică, dar, pe de altă parte, este nevoie să se țină cont și de opiniile specialiștilor în domeniu. Puține instituții și concepte noi au apărut în administrație în ultimii 23 de ani, de la căderea regimului comunist. O modernizare a administrației publice este necesară, dat fiind faptul că are la bază instituții anacronice create în anii ’60, ’70 și ’80, care nu mai corespund realităților actuale.
Din punctul de vedere al Partidului Național Liberal, procesul de regionalizare poate da rezultatele așteptate doar dacă este efectuat în paralel cu o descentralizare reală și dacă se bazează pe principiul subsidiarității. Odată realizate aceste lucruri, mecanismul de luare a deciziilor în administrație va fi dus mai aproape de cetățean, iar problemele comunităților vor fi rezolvate mai rapid. Astfel, administrația publică va deveni cu adevărat eficientă și va lucra pentru cetățean. Acesta nu va mai fi un simplu solicitant, ci beneficiarul serviciilor unor instituții pe care, în calitate de contribuabil, le finanțează.
După cum se știe, liberalii din Alba a abordat și până acum cu responsabilitate subiectul regionalizării României, mai ales că PNL Alba are specialiști care se implică puternic în acest proces. Vorbim, de exemplu, de domnul senator Teodor Atanasiu, președintele PNL Alba, de domnul Simion Crețu, directorul ADR Centru, domnul deputat Dan Coriolan Simedru, membru în Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, sau domnul Florin Roman, care este foarte implicat, din postura de vicepreședinte al Consiliului Județean Alba. Am constatat, însă, că este mai mult decât necesar ca cetățenii să fie informați cât mai bine despre acest proces și chiar să se implice activ în ceea ce privește proiectele care vor fi discutate de decidenții politici, iar în acest sens proiectul de informare privind regionalizarea va continua, în condițiile în care încercăm să implicăm diverși specialiști care să răspundă la întrebărilor cetățenilor.
Inclusiv la nivelul Organizației de Tineret a PNL Alba există un interes deosebit față de procesul de regionalizare. Tinerii liberali din Alba Iulia, de exemplu, au lansat tuturor persoanelor din Regiunea Centru, invitaţia de a participa la o dezbatere publică cu tema “Regionalizarea României”. Astfel, pe site-ul Organizaţiei de Tineret a PNL Alba Iulia (www.tnlalbaiulia.ro), se pot găsi informații despre procesul de regionalizare, dar și rezultate ale unui chestionar referitor la această temă. Este, deocamdată, un prim pas făcut, proiectul urmând să continue și cu un alte acțiuni și eveniment de informare.
Am ținut să fac aceste precizări pentru că am constatat în ultima vreme faptul că sunt anumite persoane din alte partide politice care, deși nu au făcut și nu fac mare lucru, pentru a contribui la creșterea șanselor orașului Alba Iulia pentru a deveni capitală regională, fac, în schimb, declarații nepotrivite pe acest subiect. Vreau să le reamintesc acelor persoane, dar și altora, faptul că, de exemplu, un liberal, Florin Roman, a lansat proiectul „Alba Iulia – capitală culturală europeană 2020” (un proiect esențial pentru oraș, dar care, din motive politice, nu a fost sprijinit așa cum ne-am fi dorit, de competitorii noștri politici), sau faptul că la ultima întâlnire pe tema regionalizării, desfășurată luna aceasta la Sibiu în prezența vicepremierului Liviu Dragnea, județul Alba a avut doi reprezentanți, ambii din partea PNL – vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman și deputatul de Alba Iulia, Călin Potor. Cred că dincolo de vorbe, ceea ce contează sunt faptele, iar liberalii din Alba se implică în procesul de regionalizare, nu doar vorbesc despre acest subiect.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com