VICTOR NEGRESCU E CATEGORIC!

12 octombrie 2018 20:101 comment

Victor Negrescu: „Vom purta un dialog constant și structurat cu Comisia Europeană astfel încât Președinția României la Consiliul Uniunii Europene să poată finaliza un număr cât mai mare de dosare legislative“

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a aflat alături de Secretarul General al Comisiei Europene, Martin Selmayr, și de șeful de cabinet al Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Clara Martinez Alberola, în timpul vizitei pe care cei doi oficiali au făcut-o la București în perioada 11-12 octombrie 2018.

Vizita tradițională a secretarului general al Comisiei Europene în capitala statului membru care urmează să preia Președinția Consiliului Uniunii Europene, însoțit de șeful de cabinet al Președintelui Comisiei Europene, este înscrisă în calendarul consistent de dialog al Guvernului României cu partenerii europeni, state membre sau instituții europene, din semestrul al doilea al acestui an și începutul anului viitor.

În prima zi a vizitei, Martin Selmayr și Clara Martinez Alberola au fost primiți de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, au asistat la o reuniune a membrilor Guvernului dedicată pregătirii Președinției României la Consiliului Uniunii Europene, după care au avut mai multe întâlniri bilaterale cu o parte a membrilor Guvernului României.

Discuțiile tehnice purtate cu cei doi oficiali au vizat o trecere în revistă a stadiului avansat al procesului intern de pregătire a viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în perioada ianuarie – iunie 2019, precum și un schimb de opinii cu privire la principalele dosare cu potențial impact pe durata exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, precum şi în perspectiva Summitului de la Sibiu din 9 mai 2019, dedicat viitorului Europei. În decursul întrevederilor, cei doi oficiali au apreciat stadiul pregătirilor făcute la nivelul Guvernului României pentru preluarea și exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene.

 „În linie cu responsabilitatea pe care România o va exercita la nivel european în primul semestru al anului viitor, dorim să acționăm împreună pentru ca Uniunea Europeană să promoveze acele politici care răspund în mod direct așteptărilor cetățenilor europeni. În consecință, ne propunem ca Președinția României la Consiliul Uniunii Europene să poarte un dialog constant și structurat cu Comisia Europeană astfel încât să putem finaliza un număr cât mai mare de dosare legislative pe durata mandatului“, a declarat Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

De asemenea, în cea de-a doua zi a vizitei, reprezentanții Comisiei Europene au avut întrevederi cu președintele României, Klaus Iohannis, președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea, precum și cu membrii Comisiilor de Afaceri Europene din Parlamentul României și ai Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.

Informații suplimentare

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

 

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com