100 de vinuri participă la Concursul Naţional Strugurele de Aur

9 septembrie 2013 14:470 comments

Vinuri multeLa Alba Iulia a debutat a VII-a ediţie a Concursului Naţional de Vinuri Strugurele de Aur (9-11 septembrie).
Diana Pavelescu, secretarul general al Asociaţiei degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), a declarat în cadrul unei conferinţe de presă: „Avem peste 100 de probe de la 11 producători din ţară. Peste 70 din probe sunt vinuri albe (la care sunt incluse şi spumantele), circa 30 sunt vinuri roşii. În concurs sunt prezenţi producători din toate zonele viti-vinicole: Moldova, Muntenia, Transilvania, Dealu Mare. Din judeţul Alba sunt prezenţi în concurs următorii producători: Jidvei, Domeniile Boeru de la Ciumbrud şi Logos Aiud”.
Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba: „Este un concurs aşteptat de producătorii din ţară. Şi în acest an sunt vinuri bune. Sperăm ca acest concurs să devină un reper pentru cei care participă la concursuri: producători, degustători, comercianţi”.
La rândul său, Dan Boboc, preşedintele ADAR, a precizat: „În Moldova avem concursul Bachus, în zona Dealu Mare avem concursul Valea Călugărească, în Banat este Vinvest, în Transilvania este Strugurele de Aur.
Avem vinuri bune, vinul de Bordeaux este pe aceeaşi paralelă cu Dealu Mare, în Franţa o altă zonă bună este Alsacia, care este pe aceeaşi paralelă cu Valea Târnavelor.
De remarcat că dacă până acum producătorii trimiteau 13-14 probe, acum trimit 3-4 probe, trimit doar vârfurile din producţiile lor”.
În premieră, Diana Pavelescu a anunţat înfiinţarea unui Institut al Vinului care reuneşte principalele organizate implicate în promovarea şi protejarea vinurilor româneşti: „ADAR împreună cu Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă şi Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, ASE, am pus bazele Institutului Vinului din România. Prin acest institut dorim să promovăm România ca ţară vitivinicolă, să promovăm vinurile româneşti. Pentru România dorim să promovăm o imagine şi un brand”.
Petre Mocanu, director executiv al ONIV: „Dorim creşterea finanţării domeniului vitivninicol de la 42 de milioane pe an la 48 de milioane pe an, iar Comisia Europeană a acceptat această creştere.
Am gândit 4 măsuri pentru sprijinirea domeniului vitivinicol: reconversia, promovarea vinurilor româneşti, susţinerea sistemului de protecţie a plantelor…
În premieră vă anunţ că aşteptăm un ordin de reconversie-restructurare în sesiune deschisă de proiecte pentru actualul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene. După aceea vom face alt ordin de reconversie-restructurare pentru perioada 2014-2020”.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com