40 de milioane de euro pentru imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor publice

7 februarie 2017 14:311 comment

Reprezentanţii ADR Centru s-au reunit la Consiliul Judeţean Braşov pentru a treia sesiune regională de lansare şi informare pentru reprezentanţii autorităţilor publice locale care doresc să depună proiecte de reabilitare a clădirilor publice pentru eficientizarea consumului energetic.

Întâlnirea a fost deschisă de către directorul general ADR Centru, Simion Creţu, printre participanţi numărându-se Adrian Veştea, preşedintele Consiliul Judeţean Braşov, primarul Brasovului, George Scripcaru, şi prefectul judeţului, Ciprian Băncilă. De asemenea, participă peste 70 de reprezentanţi ai primăriilor din Regiunea centru, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, şcolilor şi spitalelor din judeţele Brasov şi Covasna, alături de consultanţi. Evenimentul este organizat de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitatea sa de Organism Intermediar pentru POR 2014-2020.

Prioritatea de investitii 3.1.B, pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice a fost lansată la nivel naţional în data de 27.12.2016, iar depunerea de proiecte va fi posibilă începând cu data de 28.02.2017, ora 10.00, exclusiv prin intermediul aplicaţiei electronice MySMIS. Alocarea prezentului apel de proiecte pentru Regiunea Centru este de 40,13 milioane euro, iar pentru un proiect valoarea finanţării nerambursabile acordate poate fi minimum 100.000 euro şi maxim de 25 milioane de euro, echivalent în lei la cursul de schimb InforEuro al lunii decembrie 2016, de 4,5172 lei/euro, se precizează într-un comunicat al ADR Centru.

Preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea a declarat: „Suntem bucuroşi să găzduim acest eveniment şi să discutăm cu reprezentanţii ADR Centru despre aceste aspecte importante pentru utilizarea eficientă a resurselor energetice. Experţii care derulează fonduri europene în Regiunea noastră ne oferă informaţii utile şi practice despre accesarea fondurilor nerambursabile disponibile pentru eficientizarea consumului energetic al clădirilor publice. Este de bun augur prezenţa semnificativă a celor interesaţi de aceste fonduri europene la această întâlnire, fapt care denotă interes, pentru eficientizarea consumurilor publice de energie. Buna noastră colaborare se poate vedea atat prin organizarea acestui eveniment, cât şi prin susţinerea de care beneficiem pentru o cât mai bună pregătire a noilor proiecte pe care intenţionăm să le depunem pentru accesarea de fonduri nerambursabile, care să completeze acţiunile şi investiţiile de dezvoltare a judeţului Braşov”.

Aceste proiecte pot fi accesate de către autorităţile publice centrale, autorităţile şi instituţiile publice locale şi parteneriatele între acestea. Vor fi susţinute investiţii pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice din mediul urban şi rural, care sunt clădiri de interes şi utilitate publică. In cadrul acestui apel de proiecte, activitatile propuse nu trebuie sa intre sub incidenta ajutorului de stat. Ratele de co-finantare a proiectelor sunt distincte in functie de tipul de solicitant. Astfel, pentru autoritati si institutii publice locale, cofinantarea proiectelor este de minim de 2% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor, iar pentru solicitantii autoritati publice centrale, aceasta componenta de cofinantare este de minim 15% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, se mai spune în comunicatul celor de la ADR Centru.

La rândul său, Simion Creţu, directorul ADR Centru, adeclarat: „La nivel regional am discutat cu mai mult de 200 de actori interesaţi de creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice. În perioada precedenta de finanţare acest domeniu nu a existat ca atare în POR 2007-2013, fiind vorba doar de îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale. Dar, în practică, s-a văzut că există clădiri publice mari consumatoare de energie şi, de aceea, trecem acum la pregătirea potenţialilor beneficiari de fonduri care sunt preocupaţi de reducerea consumurilor în spitale, şcoli, sedii de instituţii publice, pentru cheltuirea eficientă a resurselor. Ne aliniem astfel acţiunilor europene prin care se urmăreşte scăderea consumului anual de energie finală în clădirile publice, sau trecerea acestuia pe surse regenerabile. Sperăm ca, peste câţiva ani, să putem vorbi de o regiune în care eficienţa energetică se observă în cât mai multe din clădirile publice care au beneficiat de o astfel de finanţare prin POR 2014-2020. În plus, caravana noastră de informare din aceste zile va continua mâine la sediul CCI Brasov şi poimâine, 9 februarie, la Sf. Gheorghe, Covasna, unde vom avea întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru a prezenta oportunităţile de finanţare a IMM cu fonduri europene nerambursabile, prin Prioritatea 2.2, destinată dezvoltării mediului de afaceri”.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com