49 de monede Koson furate de la Sarmizegetuza au fost aduse în țară din Chicago

1 iulie 2013 21:141 comment

DSC_2291Luni,a avut loc, la Muzeul Naţional de Istorie a României, o conferinţă de presă, ocazie cu care au fost expuse în premieră, 49 de monede dacice de argint de tip Koson, recuperate de autorităţile române. Lotul de 49 de monede Koson, reprezentând o parte din tezaurul de 2.300 de monede Koson din argint, sustras de un grup infracţional, în anul 2003, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportat ilegal şi pus în urmărire internaţională prin Biroul Naţional Interpol din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R., a fost recuperat, prin cerere de asistenţă judiciară internaţională, adresată autorităţilor competente din Chicago – S.U.A..
La conferinţa de presă ce a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie, au participat Daniel Barbu – ministrul culturii, Mihail Tiberiu Niţu – procurorul general al României, dr. Augustin Lazăr – procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, chestor de poliţie Vasile Viorel, directorul Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. şi dr. Ernest Oberlander – Târnoveanu – director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.
Evenimentul a fost prilejuit de readucerea în România a unui lot important dintr-un tezaur monetar dacic, recuperat recent din S.U.A., în urma cooperării fructuoase dintre autorităţile române şi cele americane (Departamentul de Justiţie şi F.B.I.), în cadrul acordurilor bilaterale de asistenţă juridică.
Readucerea în ţară a 49 de monede de argint dacice de tip Koson reprezintă încununarea cu succes a aproape 2 ani de muncă, la care au participat poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R., împreună cu cei de la Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba, magistraţi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, funcţionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi experţi de la Muzeul Naţional de Istorie a României, precum şi omologii lor din S.U.A.
Operaţiunea desfăşurată în conformitate cu Tratatul de asistenţă judiciară în materie penală, dintre Romania şi Statele Unite ale Americii, din 2010, reprezintă o premieră absolută, fiind prima recuperare a unor piese exportate ilegal şi expuse pentru valorificare pe piaţa numismatică americană.
Conform experţilor, „monedele fac parte din singura emisiune dacică de argint, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti, menţionând numele suveranului care a ordonat baterea lor – Koson. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 î. Hr.”.
Tezaurul a format obiectul unor operaţiuni de spălare şi valorificare pe piaţa internaţională a antichităţilor, fiind identificat în anul 2011, la o casă de licitaţii din Chicago şi indisponibilizat de către autorităţile judiciare americane, la solicitarea autorităţilor române.
La data de 26 iunie a.c., lotul monetar a fost predat reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Chicago, fiind depuse, ulterior, în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
După anul 1996, când a fost descoperit cel mai mare tezaur de monede Koson (cca 30.000 de piese), mai multe persoane din municipiul Deva au constituit echipe de braconaj arheologic, având ca obiectiv principal efectuarea de detecţii şi săpături ilegale în siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aflate în paza şi administrarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Scopurile urmărite constau în localizarea, sustragerea şi valorificarea tezaurelor de interes arheologic, prin încălcarea regimului juridic de protecţie a siturilor clasate monument istoric.
În urma activităților complexe desfășurate de Poliția Română și Ministerul Public, până în prezent au fost soluţionate patru dosare penale, în care au fost cercetate mai multe zeci de persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea de detecții și săpături neautorizate în situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi spălare de bani.
În activitățile de cercetare și investigare au fost angrenați peste 30 de polițiști care, sub coordonarea procurorilor au reușit identificarea și recuperarea pe teritoriul României a peste 6.000 de monede antice din aur, argint sau bronz – dacice (inclusiv monede tip Koson din aur și argint), romane și grecești și peste 2.000 de bunuri arheologice – unelte dacice din fier, vase din ceramică, obiecte de port și podoabă, piese de harnașament sustrase din zonele protejate ale cetăților dacice din Munții Orăștiei.
De asemenea, s-a reuşit identificarea și readucerea în ţară a unui număr important de piese arheologice şi numismatice dacice şi greceşti: 13 brăţări dacice regale de aur, două umbones de scuturi dacice regale de paradă, 146 de monede dacice de aur de tip Koson, 202 de monede dacice de argint de tip Koson, 31 de monede de aur de tip Lysimachos, 73 de monede de argint și bronz, precum și a unui depozit de unelte și arme de fier dacice, toate provenite tot din zona Sarmizegetusa Regia și a altor cetăți dacice din Munții Orăștiei.
Sunt urmărite în continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formează obiectul aceleiaşi cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 31 piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 700 piese, 5 scuturi regale din fier, două table din bronz cuprinzând legile oraşului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.
Succesul acestei operațiuni a reiterat rolul decisiv al cooperării interinstituționale și internaționale în eforturile conjugate pentru păstrarea și conservarea moștenirii culturale a fiecărei națiuni și a patrimoniului universal, ceea ce a constituit și tema celor două ediții ale Simpozionului internațional Cooperarea internaţională şi strategii de investigare a furturilor şi traficului cu bunuri culturale mobile organizat în 2012 și 2013 de Poliția Română, în colaborare cu Ministerul Public, Ministerul Culturii și factorii locali de răspundere, care a avut loc în localitatea Geoagiu, județul Hunedoara și la care au participat reprezentanți ai OIPC Interpol, Franța, Italia, Austria, Macedonia, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovenia, Bulgaria.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com