Absolvenţii clasei a VIII-a au intrat în focurile examenelor de evaluare naţională: Marţi a vut loc proba de Limba şi literatura română

25 iunie 2013 07:130 comments

elevi siteMarţi a avut loc prima probă din cadrul examenului de evaluare naţională şi anume proba de limbă și literatură română. În județul Alba, s-au înscris pentru evaluarea națională peste 3.000 de elevi.
Potrivit datelor transmise de inspectorul școlar Dan Cherecheș, marți, la prima probă de la evaluarea națională sunt așteptați 3.384 de elevi. Examenul s-a organizat organiza în 75 de centre, toate monitorizate video. De asemenea şi cele patru centre de corectare de la Cîmpeni, Alba Iulia, Sebeș și Aiud vor fi supravegheate cu camere video.

După proba de Limba şi literatura română elevii au ieşit destul de fericiţi din sălile de examen spunând că subiectele nu au fost grele.
La primul subiect, elevii au avut de formulat o analiză pe text pornind de la un fragment nuvela „Din durerile lumii”, de Alexandru Vlahuţă. Li s-a solicitat să identifice antonime pentru cuvintele “sărac”, “mari” şi “bucurie”. Apoi, elevii au trebuit să explice rolul virgulei în secvenţa de text “cu inima plină de dor, de bucurie şi de nerăbdare”.
Cerinţa a treia a constatat în transcrierea din text a două cuvinte sau grupuri de cuvinte care se referă la timpul în care se petrece acţiunea.
La a patra cerinţă, elevii au avut de menţionat două trăsături ale genului epic prezente în text, iar apoi au trebuit să prezinte în trei-cinci rânduri semnificaţia unei secvenţe din text.
Tot la subiectul 1, elevilor li s-a cerut să redacteze o compunere de 15-25 de rânduri în care să evidenţieze trăsăturile unui personaj din fragmentul dat.
La al doilea subiect, cerinţele au avut ca punct de plecare un text de 12 rânduri.
Cerinţele au presupus, printre altele, formularea unor enunţuri legate de acest text, menţionarea valorii morfologice a unor cuvinte şi a funcţiei sintactice a altora şi construirea unei fraze alcătuite din două propoziţi dintre care una să fie o predicativă introdusă prin adverbul relativ “cum”.
Subiectul 2 a avut şi o cerinţă constând în redactarea unei compuneri de 10-15 rânduri în care să se prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unui concurs.
Miercuri va avea loc examenul de matematică care se va organiza tot în 75 de centre, toate monitorizate video.
Proba începe la ora 9.00, când sunt deschise plicurile sigilate, cu varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se sustine proba. Accesul elevilor în săli este permis cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise.
Subiectele sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, ce pot fi rezolvate în 120 de minute.

Vă prezentăm calendarul Evaluării Naţionale 2013
17 – 19 iunie – înscrierea la Evaluarea Naţională
25 iunie – Limba şi literatura română – proba scrisă
26 iunie – Limba şi literatura maternă – proba scrisă
27 iunie – Matematică – proba scrisă
29 iunie – afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)
29 iunie – depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00)
30 iunie – 2 iulie rezolvarea contestaţiilor
3 iulie – afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com