ADR Centru Dezbatere privind proiectele polilor de creştere din România, la Braşov

28 februarie 2013 09:030 comments

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, împreună cu Departamentul Pol de Creștere municipiul Brașov, organizează în perioada 28 februarie – 2 martie, la Hotel Sportul din Poiana Braşov, o întâlnire de lucru între coordonatorii de poli de creştere, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, autorităţile de management, ACIS și POAT. La eveniment participa Shhaideh Sevil, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Gabriel Friptu, director general în MDRAP, Simion Crețu, director general ADR Centru, dar și alte persoane cu funcții de decizie din Ministerul Fondurilor Europene și MDRAP. Invitații discută despre stadiul implementării Planurilor Integrate de Dezvoltare ale Polilor de Creștere din România.

Polii de Creștere din România sunt nominalizaţi prin HG 998/2008 și reprezintă acele areale urbane mari în care se realizează cu prioritate investiţii din programele cu finanţare comunitară şi naţională. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru a fost desemnat ca şi pol de creştere municipiul Braşov şi arealul metropolitan aferent. Rolul acestui seminar îl constituie analiza modului în care sunt implementate proiectele de dezvoltare în cadrul marilor areale urbane, fiind dezbătute stadiile de implementare a Planurilor Integrate de Dezvoltare de la nivelul fiecărui Pol de Creștere din țară, precum și problemele întâmpinate în derularea proiectelor cu finanțare europeană.

”ADR Centru gestionează o mare parte din proiectele derulate în Zona Metropolitană Brașov, prin intermediul Axei Prioritare 1 din cadrul Programului Operaţional Regional. Toate cererile de finanțare depuse și transformate în proiecte urmăresc  creşterea calităţii vieţii şi crearea de noi locuri de muncă. În acest moment finanțăm reabilitarea infrastructurii și îmbunătăţirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum şi dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor, dar şi a serviciilor turistice în Polul de Creștere Brașov. Cele 16 proiecte contractate, a căror valoare totală se ridică la aproape 80 milioane euro la nivelul Zonei Metropolitane, atrag fonduri europene în valoare de circa 47 milioane euro. În total, Polul de Creștere Brașov are alocată prin Programul REGIO suma nerambursabilă de 74,3 milioane euro, iar fiecare cent din acești bani va atrage și mai multe investiții, pentru a asigura locuitorilor din arealul urban brașovean, dar și din întreaga Regiune, un trai mai bun, pe baza noului concept de dezvoltare prin Planuri Integrate. Alte resurse pentru dezvoltare provin din celelalte programe operaţionale, din bugetul de stat sau bugetul local, precum și din surse private. În cadrul acestei reuniuni vom vorbi despre modalitățile optime de colaborare între departamentele care se ocupă cu implementarea tuturor acestor proiecte”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru, referindu-se la evenimentul de la Poiana Brașov.

Sorin Poparadu

1

 

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com