Advocacy Sebeș: Guvernul împarte țara în regiuni. Noi spunem cum

22 martie 2013 11:003 comments

harta 358

România va intra în cel mai scurt timp într-un proces de reorganizare administrativă. Vom fi martorii regionalizării.
„I-am prezentat comisarului Hahn (Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regională – n.r.) care sunt principiile regionalizării. Domnul comisar are acelaşi punct de vedere: că regionalizarea trebuie făcută în România şi trebuie făcută anul acesta”, a declarat Viceprim-ministrul Liviu Dragnea după ultima reuniune de la Bruxelles, 18 – 19 martie, unde s-a dezbătut viitorul politicilor regionale şi de coeziune.
În acest moment de importanță istorică pentru România, organizația Advocacy Grup Sebeș va contribui la stabilirea conceptului de regionalizare prin participarea la audierea publică “Regionalizarea României – între pericole și oportunități”, care va avea loc în data de 28 martie 2013, la Cluj-Napoca. Pentru acest eveniment, vom transmite în scris o opinie referitoare la reorganizarea administrativă a țării, în care prezentăm cu argumente:
• Cum să folosim regionalizarea ca să rezolvăm problemele majore ale României?
• Ce oportunități apar prin regionalizare?
• Cum să se împartă puterea între județele dintr-o regiune?
Considerăm că și noi, ca reprezentanți ai grupurilor societății civile din Sebeș, precum și din întreg județul Alba, putem influența decizia Guvernului cu privire la modul în care vor fi concepute structurile funcționale la nivelul regiunilor. Mai ales că, a fost adoptată decizia prin care 13 competențe naționale vor fi delegate în teritoriu, conform Memorandumului privind regionalizarea.
În acest moment, implicarea primarului Alexandru Dăncilă, ca reprezentant al Primăriei Sebeș, și cea a președintelului Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, precum și a reprezentanților de patronate, sindicate, din mediul de afaceri și nonguvernamental, a cetățenilor din Alba este esențială și determinantă pentru viitorul județului nostru în structura regională. Încurajăm aceste instituții și pe liderii lor să reprezinte interesele comunității noastre prin participarea la audierea publică de la Cluj-Napoca, cel puțin cu o opinie scrisă și trimisă până la data de 25 martie 2013 la adresa regio@advocacy.ro. Împreună putem să ne scriem viitorul sau putem fi absenți.
Toți cei interesați pot afla informații despre audierea publică națională la adresa www.advocacy.ro.
O comisie de experți va prelua toate opiniile scrise, va redacta un raport sinteză care va fi transmis Guvernului și va fi adus la cunoștința opiniei publice. Din comisia de experți fac parte Vasile Surd – prof.univ.dr. emerit al Facultății de Geografie din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, Vasile Dâncu – președintele Institutului Român pentru Evaluare și Strategie, Dorel Șandor – consultant independent, Șerban Țigănaș – președinte al Ordinului Arhitecților din România, Simona Fiț – consultant în transparență decizională Academia de Advocacy.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com