Alba Iulia: Investitorii germani doresc autostrăzi şi un mediu legislativ stabil

22 octombrie 2013 15:550 comments

IMG_4044O delegaţie a Landului german Brandenburg se află în acest zile în România, marcând împlinirea a 10 ani de la iniţierea parteneriatului bilateral cu Regiunea Centru din care fac parte judeţele Alba, Braşov, Mureş, Sibiu, Harghita şi Covasna. Condusă de Barbara Richstein, preşedinta Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului Landului Brandenburg, delegaţia s-a întâlnit marţi, 22 octombrie, la Alba Iulia cu conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, cu reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale din judeţul Alba. Printre invitaţii oraşului Alba Iulia s-au numărat şi Thomas Gerlach, consulul general al Germaniei la Sibiu, Edita Emoke Lokodi, actual vicepreşedinte al CJ Mureş, dar care mulţi ani a condus Consiliul de Dezvoltare Regonală Centru.
La finalul întâlnirii consulul Germaniei Thomas Gerlach a precizat: „Atractivitatea de a veni în Regiunea Centru este mare pentru oamenii de afaceri germani: vedem investiţia STC la Cugir şi la Sebeş, investiţia Bosch la Blaj, care se extind. Mai sunt multe de făcut, e adevărat. Motivele pentru care oamenii de afaceri germani investesc aici sunt multiple: preţul scăzut, creşterea economică a Europei, globalizarea. Aici este Centrul Europei, investitorii doresc să fie aici. Dacă va fi gata autostrada Sibiu-Nădlac cu siguranţă va creşte atractivitatea Regiunii Centru pentru investitorii din Germania”.
Ion Dumitrel, actualul vicepreşedinte al Consiliului de Dezvoltare Regiunală Centru: „Vom continua acest parteneriat, care este foarte important pentru noi. Mai avem de lucrat în Regiunea Centru şi vrem să muncim nemţeşte”.
Barbara Richstein: „Trebuie să fim atenţi şi la continuitate în acest parteneriat, să dezvoltăm noi legături între regiunile noastre şi pe alte planuri”.
Brigit Schliewenz, reprezentantul oficial al Landului Brandenburg în Regiunea Centru: „Investitorii germani doresc un mediu legislativ cât mai stabil. Reglementările care se fac în legislaţie trebuie să fie clare şi să nu fie foarte frecvente. Ei vor să ştie ce se întâmplă cu banii lor, dacă sunt în siguranţă în România”.
Simion Creţu, directorul ADR Centru, a precizat la rândul său: „Ca să vă dau un exemplu privind colaborarea dintre noi, vă spun că de-a lungul celor 10 ani un număr de 31 experţi au activat în cadrul a 115 misiuni de lucru, însumând în total 379 de zile. Cei mai mulţi din aceşti experţi au provenit de la nivelul administraţiei publice din Landul Brandenburg”.
Edita Emoke Lokodi, care mai mulţi ani a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului de Dezvoltare Regională Centru, a spus că: „Pentru noi a însemnat foarte mult să învăţăm din experienţa colegilor germani în diverse domenii: energiile regenerabile, formarea profesională a adulţilor, turism, administrarea deşeurilor ş.a.m.d.”.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com