ALBA IULIA: Optimism şi îngrijorări la început de An Universitar
Universitatea albaiuliană a ajuns de la 7.800 studenţi în anul 2006 la 4.200 în 2013
Duminică, 29 septembrie, a avut loc festivitatea de deschidere a Anului Universitar la Alba Iulia.
Alături de studenţi, de părinţi, de cadrele didactice, de conducerea universităţii, actualul şi fostul rector al Universităţii, s-au aflat doi invitaţi speciali veniţi de la Bucureşti: Mihnea Costoiu – ministrul delegat pentru Cercetare, Sorin Câmpeanu – preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor. De asemenea au participat primarul Mircea Hava, Florin Roman – vicepreşedintele CJ Alba, Sorin Bumb – managerul public al judeţului Alba, Cristian Covaciu – preşedinte de onoare al Senatului Universităţii, chestorul Nicolae Căbulea, deputaţii Ioan Dîrzu, Clement Negruţ şi Călin Potor, inspectorul şcolar general Dorin Sandea, Marcela Dărămuş – inspector şcolar general adjunct, consilieri locali şi judeţeni, oameni de afaceri.
Liga Studenţilor a fost bine reprezentată: în acest moment este condusă de Janeta Lăpăduş.
Vârful a fost înregistrat în anul 2006-2007, când Universitatea albaiuliană împlinea 15 ani de funcţionare: în acel moment în Universitate învăţau 7.800 de studenţi la cele 3 forme de învăţământ: licenţă, masterat-doctorat, învăţământ la distanţă. Era anul în care s-a făcut trecerea de la învâţământul superior în 4-5 ani de studii, la sistemul Bologna (licenţă 3 ani + masterat 2 ani), un an în care funcţionau cele două sisteme de învăţământ, şi cu 3 ani, şi cu 4-5 ani.
Din cei 4.200 de studenţi, circa 50 sunt străini şi peste 100 din Republica Moldova.
Activitatea academică este de 165 cadre didactice.
Prof.univ.dr. Daniel Breaz, rectorul Universităţii 1 Decembrie 1918, s-a adresat participanţilor: „Anul acesta universitatea noastră şi-a deschis porţile pentru a oferi educaţie, nu inifnormaţie sau altceva, ci educaţie pentru 1.600 de tineri, la toate programele de studiu. În total sunt 4.200 de studenţi, care reprezintă circa 7-8 la sută din populaţia oraşului Alba Iulia.
Chiar dacă nu traversăm cea mai bună perioadă din punct de vedere economic, instituţia noastră evoluează, se dezvoltă: anul acesta am înfiinţat 4 specializări (3 în limba engleză, şi una adaptată cerinţelor, Limbi Moderne Aplicate)”.
La rândul său, ministrul Costoiu a precizat: „Pentru mine fiecare început de an e cea mai bună rpomisiune pentru viitorul României. Ministerul pe care vremelnic îl conduc este dedicat edificării unui sistem educaţional corect, previzibil. Nu spun un lucru nou, astăzi, resursa umană e cea mai importantă resursă pe care o deţine o naţiune… În acest an am repornit motoarele proiectelor doctorale şi postdoctorale. Din păcate în perioada 2011-2012 studenţii nu au avut această şansă, de a fi sprijiniţi financiar prin aceste proiecte… Trebuie să eliminăm acele specializări neperformante şi acele structuri de învăţământ care nu reuşesc să îndeplinească standardele de calitate, indiferent de forma de proprietate. Trebuie să colaborăm mai mult cu mediul de afaceri pentru a vedea ce cerinţe, ce deprinderi solicită ei de la studenţi”.