Alba Iulia: S-a semnat contractul de punere în valoarea a vestigilor arheologice descoperite în Cetate

17 iunie 2013 11:151 comment

cetate 2Aşa după cum s-a anunţat şi cu alte prilejuri, din economiile rezultate în cadrul Programului Operational Regional, municipaliatatea a obţinut acceptul AMPOR pentru includerea în cadrului proiectului de reabilitare a zonei interioare a unei noi activităţi, punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada execuţiei lucrărilor.
Conform obligaţilor ce-i revin, autoritatea contractanta a semnat astăzi contractul de lucrări, cu Asociaţia Corint SRL, SC Lăcrănjan Franchini SRL, General Game SRL, Grup Corint. Valoarea estimata de catre beneficiar înaintea licitaţie a fost de 23 000 000 lei, iar valoarea contractului după licitaţie este de 16 507 213 lei.
Locaţiile vizate sunt definite de specialişti astfel: sit roman Principia situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zid medieval zona clădirii Ierihon, drum roman “Via Principalis” zona străzii Mihai Viteazul.
Una dintre priorităţi o reprezintă continuarea cercetării arheologice, iar concluziile urmează să fie coroborate şi relaţionate cu conceptul general de reabilitare a Zonei Interioare. Lucrările vor demara în perioada imediat următoare, având în vedere că termenul de execuție este de 8 luni calendaristice. Finalizarea proiectului de punere în valoarea a zonei interioare a Cetății este condiționată de conturarea unei zone definite de punere în valoare a vestigiilor. Cercetarea arheologica este prima operațiune ce va fi demarată.
Conservarea, reîntregirea şi restaurarea elementelor drumului roman, cât şi realizarea unui sistem de protecţie a vestigiilor sunt principalele acţiuni prevăzute în derularea acestui proiect. Acestea sunt completate de elemente de punere în valoare a zonei, iluminat artistic, mobilier urban, panouri informative şi instalaţii edilitare.
“ Aşa cum am promis, acest patrimoniu istoric va fi pus în valoare. Acest proiect va completa realizarile de până acum din Zona Interioară a Cetăţii şi va însemna un punct de atracţie suplimentar pentru oricine vizitează Cetatea. Ne dorim ca toate aceste lucrări să fie realizate în acest an, fiind un obiectiv care condiţioneaza finalizarea lucrărilor din Piaţa Cetăţii”- Mircea Hava- primar.

Tags:

1 Comment

  • Foarte bine! Este cazul sa se mai investeasca si in patrimoniu si lucruri cu adevarat valoroase. Ma bucur nespus sa citesc asa ceva, in sfarsit se misca ceva in directia corecta.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com