Albaiulianca Alexandra Vîlcan face parte din proiectul robotic Nicuşor “câine rău”. Proiectul participă la UBBots 2013

8 martie 2013 20:013 comments

BLOG

Faptul că inventivitatea studenţilor de la informatică aproape nu cunoaşte limite o dovedeşte un lucru pe care noi albaiulieni ne face să ne simţim mândri şi de ce nu să o spunem pe cea dreaptă “avem cu ce ne lăuda”. Studenta albaiuliancă, Alexandra Vîlcan este una din piesele principale din competiţia de proiecte robotice a renumitei Universităţi “Babeş Bolayai” din Cluj. Competiţia de robotică a fost întotdeauna plină de proiecte dintre cele mai inedite. Ediţia de anul acesta a UBBots 2013 nu face excepţie. Cel mai inedit nume l-a primit însă un robot ce are ca scop supravegherea: “Nicuşor, câine rău!”. Şi ca să fim mândri o o contribuţie importantă la acest proiect a fost Alexandra Vîlcan alături de sufletul proiectului- Dragomir Răzvan dar şi Isip-Dărăban Alexandru-Ioan şi Cociar Timea-Ingrid.
După ce iniţial au reuşit doar să-l facă pe “Nicuşor” să urmărească mişcările unei persoane din faţa sa, studenţii au lucrat şi într-un final “câinele” poate să recunoască mişcările mâinilor unui om, să îl urmărească în timp real şi chiar să-i nimerească ochii cu ajutorul unui laser.

Haideţi să vedem ce face robotul

Pe blogul celor tineri patru inventatori vedem ce poate face noua invenţie şi trebuie să apreciem faptul că unul este de al nostru sau poate doi?
“Într-o vreme de criză, când numărul infracţiunilor creşte, fiecare dintre noi îşi doreşte o locuinţă sigură, bine păzită. Nicuşor, pe lângă faptul că rezolvă această problemă, nu necesită îngrijire ca un câine normal, nu face mizerie, nu are nevoie de hrană şi nici nu face gălăgie. El nu este un câine obişnuit, ci este unul modern. În loc să muşte el orbeşte hoţii cu un laser, îi sperie cu lătratul lui plin de octeţi, face poze răufăcătorilor pentru a strânge dovezi şi se lasă controlat de la distanţă de către stăpânul lui folosind o aplicaţie mobilă. Este atât de cuminte încât nu o să îţi roadă niciodată pantofii.
Nicuşor reuşeşte să detecteze şi să ţintească ochii hoţilor datorită dispozitivului Microsoft Kinect. Senzorii infraroşii de adâncime ai acestuia oferă posibilitatea roboţelului să funcţioneze fără probleme chiar şi pe timp de noapte. Cele 4 microfoane incorporate din Kinect surprind orice zgomot ciudat şi astfel îl ajută pe Nicuşor să localizeze exact infractorul.
Controlarea de la distanţă este realizabilă momentan doar de pe telefoanele Windows Phone 7.5, însă protocolul de comunicare este conceput pentru a putea fi implementat pe orice dispozitiv/platformă ce cunoaşte noţiunea de Socket.
Nicuşor nu are picioare care să îi amorţească în lupta cu răufăcătorul. El foloseşte pentru deplasare cele 3 roţi de la iRobot, platformă pe care s-a construit întregul roboţel. Este în totalitate autonom, nu simte nevoia să fie conectat în permanenţă la o sursă de curent.
Gâtul lui Nicuşor este pus în mişcare de câtre Mindstorm NXT. Cu ajutorul lui robotul este întotdeauna pregătit să aplece capul la comanda stăpânului, dar şi să controleze laserul ce orbeşte răufăcătorii.
O provocare în timpul dezvoltării robotului a fost deconectarea acestuia de la orice sursă de curent. Cu un regulator de tensiune am reuşit să modificăm Kinect-ul astfel încât să îl putem alimenta de la acumulatorul iRobot-ului oferindu-i astfel independenţa lui Nicuşor.
Acum câinele este în perioada de dresaj, încearcă să recunoască cât mai multe comenzi vocale folosind Microsoft Speech Recongnition. Când o să crească mai mare Nicuşor o să poată suna singur la 112 atunci când detectează hoţi sau chiar să îi încătuşeze el singur, cine ştie?”
UBBots 2013 va avea loc duminică, 10 martie 2013, ora 12:00, în clădirea Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, str. Teodor Mihali, nr. 58-60, Cluj-Napoca.
Mai multe amănunte pe blogul celor patru inventatori:http://nicusor-caine-rau.blogspot.ro/
BLOG 2

 

Tags:

3 Comments

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com