ALDE NU va vota Starea de Urgenta

12 mai 2020 20:220 comments

Cu toate că decizia CCR cu privire la neconstituționalitatea decretului nr. 195/2020 al Președintelui României referitoare la introducerea stării de urgență a fost luată la data de 6 mai, Guvernul a venit în ultimul moment cu un proiect de lege care să reglementeze măsurile ce urmează a fi adoptate pentru prevenirea epidemiei de coronavirus prin introducerea stării de alertă. Dar așa cum și CCR a indicat în nenumărate cazuri, legea trebuie să respecte condiția de a reglementa relațiile sociale generale, fiind prin esența ei un act cu aplicabilitate generală, ceea ce nu e cazul cu prezentul proiect legislativ.

Având în vedere că nu avem definită în nicio lege ce este starea de alertă – atenție, OUG 21/2004 enumeră la art. 2 alin F, la ce se referă starea de alertă, nu ce este aceasta, având în vedere și faptul că OUG 21/2004 urmează să fie controlată miercuri de CCR, era nevoie de o lege nouă de la cap la coadă privind regimul stării de alertă. Aceasta ar trebui să definească fără echivoc ce e starea de alertă, cum se deosebește ea de starea de urgență, inclusiv prin diferențierea măsurilor și în proiect, ați văzut, nu e niciun fel de deosebire din acest punct de vedere față de starea de urgență. De fapt, sunt reproduse texte din ordonanțele militare.

Dar cei de la Guvern au venit atât de târziu cu acest proiect în Parlament, pentru că de fapt doresc să fie aprobat așa cum e, adică o culegere a ordonanțelor militare pe care le-au dat pe timpul stării de urgență. Dincolo de incoerența lui, proiectul pe care îl propune Guvernul ar legaliza dreptul să își pună rudele și prietenii politici în orice funcție vor mușchii lor, ar da dreptul să epureze politic sistemul administrativ și mai ales să continue să dea contracte fără licitație și fără transparență pușculițelor pe care le-au creat în timpul crizei. În plus proiectul pe care Guvernul îl propune încalcă în mod periculos drepturile angajaților care pe timpul stării de alertă pot fi dați afară oricând sau pot fi mutați după bunul plac al șefimii.

Nu știu dacă Parlamentul poate să facă minuni într-un timp atât de scurt. După cum știți, proiectul a fost amendat și îi felicit pe toți colegii care au depus amendamente și au făcut un efort remarcabil, acest efort încercând să transforme legea, astfel încât să nu mai fie un pericol pentru sute de mii de români. Nu va fi o lege perfectă, din cauză că lucrăm contracronometru, dar va fi, sper, mult mai bună decât ceea ce ne-au dat guvernanții.

Așa cum am spus și mai înainte, România are nevoie de o lege clară a stării de urgență și stării de alertă și cred că este rolul acestui Parlament să vină cu o asemenea lege în care să fie clar exprimate relația dintre autoritățile centrale și cele locale cu privire la gestionarea acestei crize. Pentru că nu este normal ca un guvern central să impună stare de alertă în Sighetul Marmației sau Dorohoi, după cum nu este normal ca un guvern central să spună ce fel de restaurant se deschide la Constanța sau Timișoara. Trebuie să dăm putere autorităților locale și comunităților locale pentru a-și hotărî măsurile pe care ele cred că ar fi cele mai adaptate.

Avem lecțiile acestei crize, avem bănuieli serioase cu privire la manipularea rezultatelor testelor sau ale numărului decedaților așa cum avem bănuieli că multor zeci de mii de români le-au fost încălcate libertățile și drepturile fundamentale. Noua lege va trebui să înlăture toate aceste bănuieli și va trebui să aducă garanții că o criză, de orice fel, nu este transformată de guvernanți într-o oportunitate pentru jaf și poliție politică.

Am primit raportul de la Comisia Juridică acum câteva minute. Dacă cineva crede că poate analiza atât de rapid amendamentele încât să aibă convingerea că această lege care își bate joc pe față de români, care își bate joc de drepturile și libertățile lor a fost corectată suficient… Crede cineva acest lucru? Eu nu mă pot angaja să dau girul unui asemenea proiect de lege, iar Parlamentul, după cum știți, are o responsabilitate uriașă și cu asemenea lucruri periculoase nu ne putem juca. De aceea, nu voi vota proiectul de lege și îi sfătuiesc și pe colegii mei să procedeze la fel.

Calin Popescu Tariceanu

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com