Andrei Pleşu şi Dacian Cioloş au făcut săli pline la Festivalul Dilema Veche

1 septembrie 2013 15:120 comments

IMG_1175

Deschiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului Dilema Veche a început cu magistrala prelegere ţinută de scriitorul, eseistul Andrei Pleşu. Peste 300 de oameni (politicieni, profesori, artişti plastici, ziarişti, oameni simpli) au ţinut să-l vadă şi să-l audă pe Andrei Pleşu care a vorbit „Despre bătrâneţe”. Reţinem unul din comentariile făcute de Andrei Pleşu pornind de la mentorul său, filozoful Constantin Noica: „Unul din lucrurile pe care le aduce bătrâneţea este teama de moarte. Legat de acest lucru, Constantin Noica a spus: „Se moare de milioane de ani, dar lumea nu s-a învăţat cu asta”.
Chiar dacă are doar 65 de ani, Andrei Pleşu spune că în domeniul bătrâneţii el are o competenţă care nu poate fi contestată (amintind că în urma cărţii Parabolele lui Iisus, anumiţi teologi i-au contestat competenţa pe acest domeniu).
La finalul prelegerii sale, Andrei Pleşu a fost asaltat de admiratori care au solicitat autografe. Conferinţa i-a prilejuit lui Andrei pleşu reîntâlnirea cu unul din foştii săi studenţi, muzeograful albaiulian Radu Ciobanu.
La Universitate a venit public numeros pentru a asista la discuţia comisarului european pentru Agricultură cu câţiva jurnalişti de la Radio France International, Deutsche Welle şi Dilema Veche, presseurope.eu. Intitulată „Identităţi locale, identitate europeană”, discuţia a conţinut prezentarea unor experienţe personale în Europa a câtorva jurnalişti. Tânărul ziarist Cristian Ghinea şi-a intrat bine în rolul de moderator, selectându-i atent şi întrerupându-i pe cei din public care au pus întrebări celor de la catedră.
Consistente, interesante au fost doar comentariile lui Dacian Cioloş: la o întrebare din public, Dacian Cioloş a prezentat latura bună a multinaţionalelor: un exemplu dat a fost influenţa pozitivă (europeană şi românească) a multinaţionalelor care funcţionează în România, iar acum se extind în Republica Moldova.
Un tânăr din sală a contestat miza întâlnirii, adresându-se celor de la : „Nu aţi vorbit deloc de identităţile locale, aţi vorbit doar de dumneavoastră. Sunteţi varză”.
A doua seară de festival a aparţinut muzicii de calitate: clujenii de la Jazzybirds, apoi Maria Răducanu şi contrabasistul american Chris Dahlgren au adus muzica de calitate în faţa albaiulienilor.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com