Astăzi creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc Înălţarea Domnului

13 iunie 2013 07:160 comments

inaltareaLa 40 de zile după Învierea Mântuitorului, creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi, 13 iunie, Înălţarea Domnului. În această zi, creştinii se salută cu “Hristos S-a înălţat!” şi “Adevărat S-a înălţat!” după ce până la Înălţarea salutul era „Hristos a Înviat” şi „Adevărat a Înviat”.
Înălţarea Domnului este prăznuita la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămână a VI-a după Paşti. Acest mare praznic aminteşte de evenimentul care a avut loc la 40 de zile după Înviere: Înălţarea Mântuitorului cu Trupul la Cer.
Hristos S-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, că aceştia să nu se lase copleşiţi de durerea despărţirii. Din Sfânta Scriptură aflăm că Mântuitorul Şi-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici şi S-a înălţat la cer, în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor.
În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălţării Domnului este şi ziua dedicată pomenirii eroilor neamului. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată că Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. În această zi, în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi din străinătate sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Slujbe de pomenire vor fi oficiate, după Sfânta Liturghie, şi în cimitirele, la troiţele şi la monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com