Astăzi creștinii ortodocși și greco catolici prăznuiesc Ruasalile, ziua de naștere a Bisericii
În această duminică, în toate bisericile ortodoxe și greco catolice se prăznuieşte Cincizecimea sau Pogorârea Sf. Duh. Pentru că a avut loc la 50 de zile după Paşti, praznicul de astăzi se mai numeşte şi Cincizecime, iar denumirea de Rusalii vine de la o sărbătoare păgână: „Rosalia”, o sărbătoare a florilor şi în special a trandafirilor. Dacă duminica Ortodoxiei este „ziua onomastică” a Bisericii, Pogorârea Sfântului Duh este ziua sa de naştere.
Rusaliile, împreună cu Sfintele Paşti, reprezintă cele mai vechi sărbători creştine, fiind prăznuită încă de pe vremea Sfinţilor Apostoli, aşa cum amintesc: Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Apostol Luca, Sf. Irineu, Tertulian, Origen, Sf. Epifanie, canonul 20 al Sinodului I ecumenic. Până la sfârşitul secolului IV şi începutul secolului V, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh.
În a doua zi de Rusalii, Biserica Ortodoxă pomeneşte pe Sfântul Duh, a Treia Persoană a Sfintei Treimi. În calendarele româneşti, această zi este trecută ca sărbătoarea Sfintei Treimi, dar în calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, lunea de după Rusalii este numită Lunea Sfântului Duh, ca în Penticostar. În schimb, duminica Rusaliilor este prin conţinut şi prin slujbe praznicul închinat Sfintei Treimi.
În a doua zi de Rusalii, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia îşi prăznuieşte hramul. Catedrala fost construită la începutul secolului XX, cu prilejul încoronării regelui Ferdinand I şi a reginei Maria, şi a fost numită „Catedrala Încoronării”.
Hram va fi şi la mănăstirea Măgina. Biserica a fost construită de credincioşii din sat si a servit ca biserică ortodoxă pană la 1700. E aşezată pe o terasă, în vatra satului, şi are formă de navă. E zidită din piatră, cu temelia din piatră, are turnul din lemn si este acoperită cu şindrilă. – See more at: https://www.informatiadealba.ro/social/duminica-rusaliilor-ziua-de-nastere-a-bisericii/#sthash.loMmrvW5.dpuf