Astăzi este ultima zi de pontificat pentru Papa Benedict al XVI-lea

28 februarie 2013 09:341 comment

 

 

Astăzi este  o zi  istorică la Vatican. După aproximativ şapte sute de ani, un papă, de această dată Benedict al XVI-lea, va părăsi în timpul vieţii şi de bunăvoie tronul Sfântului Petru. Benedict al XVI-lea îi lasă succesorului său o Biserică Catolică şi “apele agitate” ale acesteia într-o lume în plină mutaţie, marcată de secularizare şi profunde transformări în societate.
Demisia pe care papa de origine germană,, a anunţat-o la 11 februarie, spre surpriza generală, va deveni efectivă la sfârşitul după-amiezii.

Spre orele prânzului, cardinalii Curiei, care vor participa la alegerea succesorului său, îi vor adresa cu uşile închise un ultim salut papei demisionar.
La finalul după-amiezii, 16.00 GMT (18.00, ora României), Sfântul Părinte va părăsi Vaticanul la bordul unui elicopter şi se va îndrepta spre Castel Gandolfo, reşedinţa de vară a papilor situată la circa 30 de kilometri de Roma.

Benedict al XVI-lea va ajunge 20 de minute mai târziu la Castel Gandolfo, o vilă ce se întinde pe 55 de hectare, cu grădini impunătoare mărginite de Lacul Albano, anunţă AFP, citată de Agerpres. Odată ajuns în apartamentele sale, el va saluta mulţimea de la balconul vilei, care dă în mica piaţă a localităţii, înscrisă în clasamentul celor mai frumoase sate din Italia. Va fi ultima apariţie publică a lui Benedict al XVI-lea în calitate de papă.
La  ora 19.00 GMT (21.00, ora României), demisia Suveranului Pontif va deveni oficială. Singura schimbare vizibilă la acest sfârşit de domnie: gărzile elveţiene care păzesc reşedinţa papală se vor retrage. Fostul papă îşi va lua noua titulatură oficială, şi anume ‘Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papă Emerit’.
După intrarea în vigoare a demisiei, se va deschide faimoasa perioadă a ‘scaunului vacant’, iar interimatul va fi asigurat de cardinalul şambelan. Ssarcină îi va reveni  secretarului de stat al lui Joseph Ratzinger, cardinalul italian Tarcisio Bertone.
Noul papă emerit va rămâne aproximativ două luni la Castel Gandolfo, departe de agitaţia mediatică a conclavului ce se va reuni de la jumătatea lui martie pentru a îi alege succesorul.
Când va reveni de la Castel Gandolfo la sfârşitul lui aprilie, Joseph Ratzinger se va instala într-o mănăstire situată în grădinile Vaticanului, unde cu siguranţă se va întâlni cu succesorul şi vecinul său.
Urmaşul lui Benedict al XVI_lea va trebui să facă faţă unor provocări uriaşe: de la contestarea internă şi persecuţia creştinilor în lume la mize etice şi abuzuri de tot felul care erodează o biserică ce are 1,2 miliarde de credincioşi.

Sursa Jurnalul Naţional

papa

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com