Astăzi la Vinerea începe obiceiul Păștenii

2 mai 2013 05:380 comments

pasteni 291

Asociaţia Culturală CÂMPUL PÂINII – localitatea Vinerea, judetul ALBA, realizează PROIECTUL CULTURAL “PĂŞTENII– cunoaşterea şi păstrarea moştenirii culturale din mediul rural”.
Scenariul ritual de înnoire anuală a Lumii deschise de duminica Floriilor, închis de Duminica Tomii şi intersectat de noaptea Învierii Mântuitorului Iisus, este ilustrat în Vinerea, de obiceiul tradiţional PĂŞTENII.
Acesta este un obicei unic de întâmpinare a Învierii Domnului, originar din localitatea Vinerea, judetul Alba, în care, cei care împlinesc în anul respectiv vârsta de 60 de ani, devin „Păşteni”. Ei se vor ocupa de pregătirea şi împărţirea „Paştilor” pentru întreaga comunitate. În joia din Săptămâna Patimilor, în care „Paştile” se aduc la biserică pentru sfinţire, toţi „Păştenii” sunt îmbrăcaţi în tradiţionalele costume populare şi participă la oprocesiune inconfundabila, care porneşte de la gazdă spre lăcaşul de cult.
PROIECTUL CULTURAL “PĂŞTENII – cunoaşterea şi păstrarea moştenirii culturale din mediul rural” are ca obiectiv facilitarea organizării şi desfăşurări evenimentelor şi promovarea obiceiului cultural „Păştenii” din localitatea Vinerea, jud. Alba, în vederea păstrării şi perpetuării patrimoniului cultural si este finanţat de Administratia Fondului Cultural Naţional si Asociaţia Culturală CÂMPUL PÂINII, în parteneriat cu Primăria Oraşului Cugir şi Radio Ardeleanul FM Alba Iulia.
Program desfasurare obicei PAŞTENII localitatea Vinerea, judeţul Alba:
Duminica de Florii (28.04.2013), ora 15 – împodobirea cu verdeaţă a ciuberelor şi lumânărilor la casa gazdei – domnul Ilie Herlea;
Joia Paştilor (02.05.2013), ora 8 – procesiune “Băgarea Paştilor în Biserică”, localitatea Vinerea – manifestare traditională inedită si originară;
Vinerea Paştilor (03.05.2013), ora 18 – împodobirea Sfântului Mormânt, Slujba de Prohod a Domnului Iisus Hristos, ocolirea Bisericii, localitatea Vinerea.
Duminica Paştilor (05.05.2013), ora 3 – Slujba de Înviere a Domnului Iisus Hristos, Împărţitul Paştilor, localitatea Vinerea.
Duminica Tomii (12.05.2013) – petrecerea Păştenilor.

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com