Aurul e tot mai prețios: Evoluția din ultimul deceniu
Aurul tranzacțional la nivel mondial a crescut în valoare de aproape opt ori în ultimii zece ani de zile, de la 30 la 236 de miliarde de dolari, și aproape s-a dublat în cantitate, ajungând la 4.405 de tone. Datele sunt prezentate în raportul anual emis de World Gold Council (WGC), organizația care reunește toți actorii implicați pe piața aurului și prezintă periodic informații privind tendințele de pe piața aurului. Cu sediul în Marea Britanie, WGC operează în India, Orientul Îndepărtat și Orientul Mijlociu, Europa și SUA. Printre membrii organizației se numără cele mai performante companii miniere la nivel mondial.
Potrivit acestuia, cea mai mare creștere a valorii aurului tranzacționat față de anul precedent s-a înregistrat în 2008: de la 69,3 miliarde de dolari s-a ajuns la 104,3 miliarde de dolari. Pe de altă parte, anul următor a adus cea mai mică creștere a valorii totale a aurului de pe piață. De altfel, 2009 a însemnat și cea mai mare scădere de la un an la altul a cantității de aur deținute la nivel global, ajungându-se la 3.593 de tone, față de 3.720 de tone, câte se găseau în 2008.
Criza economico-financiară ajunsese una la nivel mondial, iar urmările s-au văzut și în industria aurului, în special în zonele care se adresează populației, ce a fost nevoită să strângă baierile pungii în 2009. Din această cauză, cererea de aur pentru bijuterii a atins în acel an minimul înregistrat în ultimul deceniu: 1.814 tone de aur, față de peste 2.700 de tone în 2005, de exemplu.
În ceea ce privește investițiile în lingouri și monede de aur, ultimii zece ani înregistrează o creștere relativ constantă atât a cantității, cât și a valorii aurului tranzacționat în acest scop. Cantitatea a crescut masiv față de anul anterior în 2008 și 2010, în timp ce pentru 2012 s-a înregistrat o ușoară scădere. Ca valoare, pentru aurul destinat investițiilor s-a plătit în 2008 de 2,5 ori mai mult decât în anul anterior!
Ca utilizări tehnologice, aurul este în continuare folosit în principal în industria electronică și electrotehnică, unde are mii de întrebuințări. Continuă și folosirea sa în medicina dentară, deși acest segment înregistrează scăderi odată cu dezvoltarea alternativelor ceramice și din aliaje de tipul cobalt-crom.
Una peste alta, aurul continuă să ocupe un rol important în economia globală, reflectând fidel tendințele de dezvoltare ale statelor.