Case restaurate în centrul istoric al Roşiei Montane

28 februarie 2013 12:447 comments

La Roşia Montană, în ultimii ani, 16 clădiri au fost incluse în programul de restaurare şi reabilitare a centrului istoric. Prima casă restaurată a fost inaugurată în 2010, iar recent s-au încheiat lucrările şi la vechea clădire a primăriei. De asemenea, s-au efectuat intervenţii de urgenţă şi lucrări de mentenanţă la alte peste 160 de clădiri din zonă.

Potrivit investitorului, în paralel cu proiectul minier de la Roşia Montană vor fi restaurate 317 clădiri, dintre care 41 de clădiri monument istoric. Astfel, centrul istoric va fi amenajat pentru locuit şi în scopuri turistice şi își va putea regăsi strălucirea de altădată.

Casa de la numărul 325 datează din anul 1874 şi, conform blazonului de pe faţadă, a avut, la început, destinaţia de farmacie. Este prima clădire restaurată din centrul istoric şi găzduiește în prezent expoziția de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”. Aici turiștii pot afla informații despre istoria de 2.000 de ani a localității și pot înțelege ce înseamnă mineritul modern.

Vechea primărie, o clădire emblematică a Roşiei Montane, datează din 1899 și a fost construită în stil eclectic. Lucrările de restaurare s-au desfășurat sub stricta supraveghere a arhitecților pentru a reda frumusețea imobilului-simbol. În viitor, aici va funcționa un hotel sau o pensiune pentru susținerea turismului local. De altfel, toate lucrările desfășurate în zonă urmăresc punerea în valoare a istoriei și a  tradițiilor zonei.

Până în prezent, compania minieră Roşia Montană Gold Corporation a cheltuit 15 milioane USD pentru cercetarea și restaurarea patrimoniului local și va mai investi 70 de milioane USD pentru punerea în valoare a clădirilor și construcțiilor din Roșia Montană, precum şi a descoperirilor arheologice de aici.

Primaria veche din Rosia Montana, restaurata

 

 

Tags:

7 Comments

  • ma bucur ca mai sunt companii care sa chiar investeasca in reabilitarea patrimoniului cultural, se vede clar ca statul lasa totul in paragina si fara asemenea investitii s-ar prabusi… bravo RMGC!

  • de asta este nevoie pentru a salva Rosia Montana, de investitii! atat in patrimoniu cat si in minerit si locuri de munca!

  • Au facut o treaba excelenta cu reabilitarea, chiar se cunoaste unde este investitie straina. Chiar avem nevoie in zona de cat mai multa investitie si sustinere.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com