Cei peste 500 de fermieri din Alba cercetaţi penal pentru fals în declaraţiile la APIA nu vor mai avea probleme

25 august 2013 10:271 comment

IMG_1038Prezent la sfârşitiul acestei săptămânii la Alba Iulia unde a avut o serie de întâlniri cu autorităţile din judeţ dar şi cu fermierii, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, le-a dat acestor din urmă o veste bună. Acesta a spus că situaţia celor peste 500 de crescători de ovine şi bovine din judeţul Alba, care au beneficiat în perioada 2007-2010 de subvenţii europene prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Alba (APIA) în condiţiile în care aveau amenzi sau resturi de plată la Fisc şi sunt acum cercetaţi penal, nu vor mai avea niciun fel de problemă dacă proiectul de lege iniţiat în acest sens va trece de votul Parlamentului, în septembrie.
Daniel Constantin a susţinut că aceste situaţii s-au născut ca urmare a unor ordine de ministru date cu mult timp înainte.
„Majoritatea dosarelor de la APIA îi vizează pe acei fermieri care au solicitat subvenţie, făcând o declaraţie pe proprie răspundere, fără să ştie că au o amendă sau un rest de plată la FISC-ul local sau central. Astfel de situaţii s-au născut ca urmare a unor ordine de ministru date cu mult timp înainte. Noi am încercat, încă din prima zi de guvernare să rezolvăm această problemă şi suntem pe care să o rezolvăm. Fermierii deja ştiu. Există un proiect de lege care este deja în Parlament, sper să se aprobe în septembrie. În urma acestui proiect de lege, cel puţin 10.000 de fermieri care au fost afectaţi, pe de o parte că li s-a cerut subvenţia înapoi şi pe de altă parte că a fost o faptă penală care a fost săvârşită, nu vor mai avea niciun fel de probleme. Vor primi subvenţiile înapoi şi vor primi în continuare subvenţii, fără să aibă niciun fel de penalităţi. Principiul care se pune la nivel european, cel puţin plata subvenţiei nu trebuie să fie condiţionată de absolut nimic, cu atât mai puţin de existenţa datoriilor la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, acel ordin nu ar fi trebuit să fie semnat în acel moment. Fermierii nu vor mai avea niciun fel de problemă din momentul în care acea lege va fi aprobată de către Parlament”, a declarat Daniel Constantin.

Ministrul a precizat şi faptul că principiul la nivel european este acela că plata subvenţiei nu trebuie condiţionată de absolut nimic, cu atât mai puţin de existenţa datoriilor la bugetul de stat.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com