Ceremonialul de schimbare a gărzii Cetaţii Alba Iulia scos la licitaţie de administraţia locală

30 aprilie 2013 07:356 comments

cetatea-alba-iulia

Foarte mulţi albaiulieni au observat faptul că deşi a venit primăvara ceremonialul de schimbare a gărzii Cetăţii lipseşte. Acest lucru vine după ce firma care s-a ocupat de acest serviciu a solicitat administrației locale decontarea serviciilor deoarece consideră că ”și-a făcut din plin datoria față de plus imagine în orașul nostru” și nu își mai poate permite aceste cheltuieli, însă consilierii locali au considerat că o astfel de solicitare ar fi trebuit să fie însoțită și de documente justificative ale cheltuielilor, prin care să se arate cu precizie suma care va trebui să fie cheltuită lunar. Acest lucru a afost cerut încă de anul trecut dar se pare că încă nu s-a ajuns la nici un acord. În acest sens administrația locală din Alba Iulia a întocmit caietul de sarcini privind achiziția serviciilor artistice pentru ceremonialul de gardă și întâmpinarea turiștilor în Cetatea Alba Carolina. Suma disponibilă pentru a fi plătită anual este de până la 570.000 de lei (aproximativ 126.000 de euro), fără TVA. Negocierea va fi făcută de o comisie formată din reprezentanți ai Consiliului Local.

”Numărul de turişti care vizitează Municipiul Alba Iulia a crescut considerabil în ultimii ani datorită potenţialului turistic dezvoltat la nivel local, iar în conformitate cu statisticile Muzeului Naţional al Unirii se arată că numărul acestora a ajuns oficial la peste 70 000 în 2012. Preocupările administraţiei locale şi ale altor actori relevanţi pentru dezvoltarea turistică relaţionată de creşterea numărului de turişti în Alba Iulia şi judeţul Alba trebuiesc continuate, diversificate şi aprofundate cantitativ şi calitativ. O prioritate pentru administraţia publică locală trebuie să o reprezinte crearea/sprijinirea dezvoltării de spectacole artistice animate, de ceremonialuri oficiale, de spectacole stradale, de evenimente deschise turiştilor şi publicului albaiulian, concomitent cu creşterea capacităţii de îndrumare, ghidare şi supraveghere a spaţiului public specific Cetăţii Alba Carolina. Urmărind gradul de solicitare de informaţii (extrem de crescut) din partea grupurilor şi a agenţiilor de turism care solicită informaţii punctuale despre spectacolul de ceremonial de gardă: oră, zile de desfăşurare, durată şi traseu de desfăşurare, Propun achiziţionarea unui serviciu artistic de ceremonial al gărzii şi de întâmpinare, informare şi supraveghere a turiştilor în obiectivul turistic Fortificaţia de tip Vauban – Alba Carolina – Alba Iulia”, conform administratorului public al municipiului Alba Iulia, Nicolae Moldovan.
Potrivit caietului de sarcini, Garda Cetății trebuie să fie organizată dintr-o Grupă de comandă de 10 persoane; o subunitate de tunari de 11 persoane; o subunitate de infanterie de 31 de persoane (care include și personal pentru întâmpinare, informare, supraveghere turişti); o subunitate de cavalerie cu comandant, stegar, cavalerist și 3 cai.
Serviciul artistic de gardă presupune spectacolul de întâmpinare a turiştilor la ore fixe; defilare şi schimb de gardă zilnic, în timpul săptămânii, la ora 12.00, iar în zilele de sâmbătă și duminică, la orele 12.00 și 21.30. De asemenea, se vor oferi informaţii despre obiectivele turistice iar ocazional, la comandă fermă, se va executa spectacolul de întâmpinare a turiştilor şi oficialităţilor cu prezentare de onor şi salve de tun.
Se vor mai executa servicii de fotografiere cu turiştii și de supraveghere a acestora.

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com