Cetatea dacică de la Căpâlna vizibilă şi on-line

20 mai 2013 10:340 comments

cetate

Cei pasionați de civilizația dacică vor avea acces la informațiile și descoperirile ce țin de siturile arheologice din Munții Orăștiei, realizate de către cercetătorii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, ai Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca și ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva, folosind un instrument inedit – portalul www.cetati-dacice.ro.
Astfel, rezultatele Programului Multianual de Cercetare Arheologică Cetățile Dacice din Munții Orăștiei vor fi făcute publice în mod constant pentru a populariza și promova reminiscențele unei culturi încă destul de puțin cunoscute în rândul românilor.
„Cercetarea epocilor dacice și romane se bucură de o lungă tradiție în cadrul MNIT. De peste șase decenii, oameni pasionați, specialiști ai muzeului, efectuază neîntrerupt săpături arheologice în zona capitalei Daciei preromane, Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei. Ruinele cetăților, care se pot vedea și astăzi, oferă o imagine destul de clară a unei civilizații înfloritoare din Epoca Fierului. Știm că pasiunea noastră pentru rădăcinile neamului este împărtășită de mulți, de aceea ne-am dorit să creăm acest portal, pentru ca oamenii să aibă ușor acces la informațiile referitoare la civilizația dacică și la rezultatele cercetărilor noastre”, a explicat dr. Carmen Ciongradi, director general al MNIT.
Cu o interfață prietenoasă și ușor navigabil, site-ul a fost conceput astfel încât să faciliteze informarea corectă a celor interesați de modul de viață al dacilor și moștenirea istorică pe care aceștia ne-au lăsat-o.
Informații generale referitoare la cele șase cetăți care compun ansamblul dacic: Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuie, Costești- Blidaru, Luncani- Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna; detalii privind eforturile depuse în vederea includerii acestuia în lista Patrimoniului Mondial UNESCO și alte detalii despre comunitățile – toate se vor regăsi în paginile www.cetati-dacice.ro. Pe lângă latura sa de informare, portalul are și funcția unui ghid turistic, oferind toate datele de acces necesare explorării zonei pentru iubitorii de drumeții.
Cu pagina disponibilă în șase limbi de circulație internațională – română, maghiară, engleză, franceză, germană și spaniolă -, ansamblul dacic va fi accesibil nu doar pentru vorbitorii de română, dar și pentru străinii curioși să descopere civilizația dacică.
În anul 2012, sub coordonarea Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, s-au pus bazele unui proiect mai amplu de cercetare arheologică – Programul Multianual de Cercetări Arheologice din Munţii Orăştiei, finanţat de către Ministerul Culturii din România şi având ca obiectiv investigarea, cercetarea și valorificarea publică a rezultatelor cercetărilor desfășurate în această zonă.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com