CJ Alba solicită eliminarea din Codul Silvic a prevederilor ce dezavantajează micii producători

2 iulie 2013 12:580 comments

padureConsiliul Județean Alba a transmis Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) o serie de amendamente la proiectul de modificare a Codulului Silvic cu scopul de a proteja micilor producători din industria de prelucrare a lemnului. Aceste amendamente, împreună cu punctele de vedere ale celorlalte Consilii Județene din țară, sunt structutare de UNCJR într-un document comun ce va fi transmis inițiatorilor proiectului de modificare.
„Acest proiect de modificare a Codului Silvic, în forma în care l-am primit noi, dezavantajează total micii meșteșugari din industria lemnului și avanjează clar producătorii de tip industrial. În cazul unui județ precum Alba, unde în zone întregi precum Munții Apuseni sau Valea Sebeșului, de multe generații oamenii au făcut un meșteșug din prelucrarea lemnului, nu poți să impui ca operatorii industriali să aibă drept de preemțiune la cumpărarea de masă lemnoasă. Este o prevedere nedreaptă, care ar băga în faliment sute de mici producători numai în județul nostru.
De asemenea, solicităm eliminarea prevederii potrivit căreia lemnul exploatat nu va mai putea fi vândut din pădure ci doar din depozite sau centre special amenajate. Pentru micii producători acest lucru presupune o mare cheltuială în plus. La fel cum alții trăiesc din exploatarea parcelelor cu legume, sunt zone în care oamenii taie 4-5 lemne din pădurea lor ca să traiască, nu ca să facă industrie. Ai obliga să le transporte pentru vânzare până la un depozit amplasat cine știe la câți kilometri înseamnă să le iei orice mijloc de trai. ” – a spus Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.
Consiliul Județean Alba a mai propus ca valorificarea masei lemnoase recoltate din fondul forester proprietate publică să se facă în cotă de 60% pentru operatorii industriali, 20% pentru populație, 10% pentru asociațiile familiale și persoanele fizice autorizate și 10% pentru RNP – Romsilva.
Alte amendamente propuse de CJ Alba privesc lărgirea și exploatarea durabilă a zonelor împădurite, prin introducerea obligativității, pentru ocoalele silvice, de a împăduri, anual, un hectar de teren în plus față de fondul forestier deținut și prin asigurarea, de către ocoalele silvice, în mod gratuit, de puiet, pe care untățile administrativ-teritoriale îl vor folosi pentru lucrări anuale de împădurire, pe terenurile neproductive agricol sau degradate, pe o suprafață de minim 0,5 hectare.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com