Alba Iulia: Vineri miting de solidaritate cu eleva din Covasna jignită că a purtat o bentiţă tricoloră la şcoală

21 martie 2013 08:181 comment

tricolor

Consiliul Național al Elevilor condamnă acțiunile de discriminare desfăşurate de elevii și de cadrele didactice aparţinând minorităţilor naţionale față de eleva româncă  din judeţul Covasna, acţiuni care contravin Constituţiei României şi drepturilor fundamentale ale omului.
Consiliul Național al Elevilor consideră că este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colț și amenințată de către colegii ei care aparțin unei minorități naționale, profesorul diriginte și chiar conducerea școlii pentru faptul că a “îndrăznit” să poarte o banderolă cu tricolorul României!
De asemenea, este jignitor faptul că pe teritoriul României, cetăţenii români de etnie română sunt persecutaţi pentru că promovează însemnele naţionale garantate de către Constituţie şi de idealurile revoluţiei din 1989. Consiliul Naţional al Elevilor trage un semnal de alarmă către toate instituţiile statului român de a se sesiza şi de a opri şi sancţiona conform legii aceste forme de jignire a istoriei românilor pentru Unirea Naţională, a identităţii naţionale şi a statului de drept.
Consiliul Naţional al Elevilor recunoaşte minoritățile naționale existente pe teritoriul României şi susţine dreptul acestora de a-şi păstra, dezvolta şi exprima identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă în condiţiile legii statului roman, fără a afecta sau leza identitatea naţională a românilor, idealurile, limba şi cultura strămoşească.
In semn de solidaritate cu eleva din Covasna, un grup de tineri din Alba va protesta vineri, 22 martie, la ora 16.00, în faţa Instituţiei Prefectului. “Evenimentul organizat la Alba Iulia va fi sub forma unui flash-mob. Va fi un eveniment paşnic, lipsit de violenţă. Vom afişa tricolorul şi vom intona imnul “Deşteaptă-te române””, a declarat Bogdan Goangă, organizatorul evenimentului. Până acum, şi-au anunţat prezenţa peste 400 de persoane, pe reţeaua de socializare Facebook. De asemenea, potrivit lui Bogdan, va fi prezent şi un ONG din Alba şi elevi de la mai multe licee.
Sabina Elena, eleva din Covasna, de la liceul “Korosi Csoma Sandor”, a declarat pentru cotidianul.ro. următoarele: „Colegii de la secţia maghiară m-au huiduit şi mi-au adresat fel de fel de cuvinte jignitoare. Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa, am ascultat-o şi am pus-o la brâu. Apoi, a venit la mine să mi-o ia, mi-a smuls-o, era prea mare agitaţia. Apoi am fost chemată la Direcţiune, mi-au spus că am instigat, că am stricat imaginea şcolii. Le-am spus că, atât timp cât nu am o ţinută obligatorie, pot purta ce vreau.”

Potrivit Mediafax, Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei din oraşul Covasna care a fost ameninţată pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, în ziua de 15 Martie, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.

Tags:

1 Comment

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com