Creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc astăzi Buna Vestire

25 martie 2013 08:300 comments

buna_vestire 358

Astăzi credincioşii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc Buna-Vestire sau Blagoveştenia, cum mai este numită în popor. Este ,,începutul prăznuirii noastre“ cum spune Troparul pentru că Fecioara smerită şi săracă din Nazaretul Galileii a fost vizitată de Gavriil Arhistrateg mare peste cetele cereşti şi îi spune că prin puterea Duhului Sfînt, şi nu din vrere omenească, va lua în pîntece şi-L va naşte pe Iisus Hristos, împăratul care va îngenunchea moartea şi va surpa puterea celui ce domneşte peste draci. ,,Duhul Sfînt va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri“ i-a spus îngerul. ,,Că la Dumnezeu nimic nu este cu putinţă“ a mai spus el. ,,Iată roaba Domnului.

Fie mie după cuvîntul tău!“ a spus duioasa Maria iar atunci Gavriil a plecat înapoi în ceruri.
Praznicul Bunei Vestiri este foarte vechi şi datează din sec IV-V ca unul dintre cele mai timpurii praznice ale Maicii Domnului. În unele biserici, praznicul se sărbătorea în ajunul Bobotezei iar în Apus la data de 18 decembrie. Sărbătoarea a fost introdusă la început de către Papa Leon al II-lea ca o sărbătoare locală, generalizîndu-se mai târziu. În prima jumătate a secolului al V-lea, după ce Naşterea Domnului a început să fie sărbătorită la 25 decembrie, pentru Bunavestire s-a generalizat data de 25 martie.
Se ştie că încă din secolul IV sau V, s-a zidit la Nazaret o biserică, pe locul unde fusese casa în care Maica Domnului a primit de la înger vestea că va naşte pe dumnezeiescul Prunc.
Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente dintre sărbătorile Maicii Domnului. Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

Astăzi în Alba  va fi hram va fi la mănăstirile de la Negraia-Pătrângeni, Hăpria şi Cheile Cibului din judeţul Alba.
Ziua de 25 martie mai este cunoscută şi ca Ziua Cucului, pasăre care anunţă venirea primaverii. Bătrînii spun că cucul cîntă pentru prima dată, şi-ţi poate spune cînd te căsătoreşti, cît ai de trăit sau cît de norocos eşti. . Se zice că, dacă primul “cucu” este auzit pe stomacul gol, din partea stîngă sau din spate, e semn rău iar peste an vei avea necazuri. Tradiţia spune că în această zi oamenii nu trebuie să se certe şi nici să fie supăraţi unii pe altii, pentru ca vor avea necazuri mari peste an. În această zi se aprind focuri în curţi, pînă tîrziu, după miezul noptii, (noaptea focurilor) în care se ard lucrurile nefolositoare. Este ziua în care nu se pun ouă sub cloşcă deoarece se crede că puii vor ieşi cu două capete şi patru picioare, iar ouăle din acea zi nu se mănîncă. În popor există credinţa că aşa cum este vremea ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti. Este bine ca pe pragul casei să se pună pîine şi sare pentru hrana îngerilor care vor veghea locuinţa de-a lungul anului.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com