Creştinii prăznuiesc astăzi Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul

29 august 2013 00:000 comments

sf ioanÎn fiecare an, pe 29 august, creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul , zis şi Înaintemergătorul, cel mai important profet al lui Iisus.
Ioan Botezătorul, adept şi susţinător al lui Iisus Hristos, adună în jurul lui o mulţime de oameni dispuşi să-l urmeze în credinţă şi smerenie.
Irod, pe atunci rege al Iudeii, era supărat şi îngrijorat, totodată, de puterea profetului pe care-l bănuia ca ar vrea să-i întoarcă pe oameni împotriva lui. N-avea curaj să-l ucidă, dar l-a aruncat în închisoare.
Cum se apropia ziua de naştere a lui Irod, Salomeea, fecioara care-i luase minţile, urma să danseze pentru el, numai că aceasta l-a condiţionat pe rege, la îndemnul mamei sale Irodiada – concubina lui Irod, promiţându-i să danseze doar dacă primeşte în dar, pe o tipsie de argint, capul profetului.
Dorinţa lui Irod de a o vedea pe tânăra fecioară dansând a fost mai mare decât frica de a-l ucide pe profet şi aşa a ajuns cinstitul cap al Botezătorului pe tipsie, în mâinile Irodiadei, mama Salomeei.
Irod, însă, se temea că Botezătorul ar putea învia şi de aceea, le-a poruncit ucenicilor să-i îngroape numai trupul undeva, în Sevastia, iar capul a fost îngropat în curtea Irodiadei, la mare adâncime.
Se spune că, după un timp, soţia unui dregător al împăratului a dezgropat capul profetului şi l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului.
Biserica a rânduit că ziua trecerii sale în Împărăţia lui Dumnezeu, este o zi de tristeţe, marcată de Biserică prin post aspru. Însuşi Sfântul Ioan Botezătorul a fost un mare postitor, aşa cum ne spune Sfânta Scriptură, că el nu a mâncat carne, ci s-a hrănit vegetal şi nu a consumat alcool.
Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, care se încheie pe data de 31 august, iar pe 1 septembrie începe un nou an bisericesc.
În arhiepiscopia de Alba Iulia, trei mănăstiri poartă hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Acestea sunt mănăstirile de la Strungari, Socolul de Câmpie şi Rimetea.
De asemenea, Sfântul Prooroc Ioan va fi prăznuit cu cinste şi la Schitul Sfântul Ioan din Alba Iulia şi la mănăstirea de la Livezile, pentru că poartă hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.
Tradiţia ne spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă.
Nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nici varză, pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului. Tot tradiţia ne spune că, în această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna. Se mai spune că, din această zi, începe şi frigul toamnei aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a murit Sfântul Ioan Botezătorul. –

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com