Cu cat creste pretul gazelor de la 1 ianuarie 2014

26 decembrie 2013 11:431 comment
Gazele pentru populatie se vor scumpi cu 1% de la 1 ianuarie 2014, iar cele pentru industrie, cu 2%, acesta fiind un nou pas in procesul de liberalizare a pietei gazelor naturale, a declarat Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
gaz_natural-aragaz
„Scumpirea este practic la jumatate decat era prevazut in calendarul initial de liberalizare, unde se prevedea pentru 1 ianuarie 2014 o majorare de 2% pentru populatie si de 4% pentru consumatorii industriali”, a spus Havrilet pentru Agerpres.

Calendarul de liberalizare a fost stabilit de Guvern si FMI in anul 2012 si prevede liberalizarea totala a pietei pentru consumatorii casnici pana la 31 decembrie 2018.

Pentru industrie, calendarul prevede liberalizarea completa pana la 31 decembrie 2014, insa, potrivit Legii energiei electrice si a gazelor naturale, exista posibilitatea prelungirii termenului cu un an, daca in 2014 se constata ca diferenta dintre pretul gazelor de productie interna si cel de import este prea mare.

Pretul gazelor de productie interna este acum in jur de 200 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce gazele de importa costa aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi.

Havrilet a explicat ca a fost posibila o majorare mai mica decat era planificat intrucat ponderea gazelor de import in cosul de consum este mai mica decat in alti ani, respectiv in jur de 20%, fata de 35-40% cat a fost anii trecuti in aceasta perioada, ceea ce va duce la un pret final mai mic decat cel estimat pana acum.

Totodata, Comitetul de Reglementare al ANRE a decis in sedinta de vineri sa nu modifice pretul energiei electrice de la 1 ianuarie, nici la populatie, nici la industrie.

„Decizia a fost luata pe baza rezultatelor analizei efectuate conform prevederilor Metodologiei de stabilire a preturilor si tarifelor la clientii finali care nu uzeaza de dreptul de eligibilitate, aprobata prin Ordinul ANRE nr. 82/20.11.2013, metodologie care asigura cadrul legislativ secundar de calculare a preturilor si tarifelor practicate de furnizorii de ultima instanta (FUI) catre clientii finali care nu au uzat de dreptul de eligibilitate”, a anuntat ANRE intr-un comunicat.

In ceea ce priveste discutiile care au existat pe tema taxei pe constructii speciale pe care o vor plati producatorii de energie de la 1 ianuarie, Havrilet a precizat ca, intai, trebuie stabilit care este cuantumul taxei.

„Ei trebuie sa plateasca aceasta taxa in doua transe, iar prima este la 1 mai. Daca, pana la plata primei transe, vor prezenta documente din care sa reiasa impactul pe care il are aceasta taxa in activitatea lor, noi va trebui sa recunoastem acest lucru in pretul energiei produse de ei. Este vorba de maximum 1-2% la Hidroelectrica. ?i la Nuclearelectrica este aceeasi poveste. Vom vedea care va fi impactul”, a mai spus Havrilet.

Sursa:dailybusiness

1 Comment

  • pensionar sarac

    Aceasta -liberalizare- seamana mai mult cu drumul spre genocid a saracilor.Deci unul cu 800 ron venit, pensie plateste inpozit de 16%ca si cel cu 5000 euro venit, 29000 ron pensie,si scunpirile siunt la fel.Ineasmna ca gradul de saracie ramane la fel, solidaritatea, omenia srcisa in biblie,e ovestede si suna foarte bine.BANI LA BAN TRAGE PADUCHE, LA PADUCHE IN SOCIETATE UNDE NUMAI BOGATUL ARE DREPT LA VIATA DECENTA, DACA NU MUNCESTE SI ASA, E MAI BOGAT CU ATA MAI BINE.Doar traim in -DEMOCRATIE!!!!!!!

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com