Cu ochii pe Vatican. Conclavul pentru alegerea noului papă se reuneşte azi

12 martie 2013 09:010 comments

vatican

Conclavul pentru alegerea noului papă se reuneşte azi la Vatican, implicând 115 cardinali cu drept de vot în Capela Sixtină, unde se vor desfăşura ceremoniile destinate alegerii noului conducător al Bisericii Catolice.
Pe întreaga perioadă a alegerii noului papă, participanţii la Conclav vor dispune de un singur mijloc de comunicare cu lumea exterioară: fumul ce va ieşi de pe hornul ataşat de capelă, vizibil din piaţa Sf.Petru.
De două ori pe zi, în jurul prânzului (13:00, ora României) şi la ora locală 19:00, în cuptor vor fi arse buletinele de vot. Fumul negru va însemna că nu s-a reuşit alegerea unui papă, în timp ce fumul alb va semnifica faptul că a fost ales noul papă, cel de-al 266-lea Suveran Pontif.
Pentru alegerea unui nou Suveran Pontif este necesară o majoritate de două treimi din voturi, adică un minim de 77 .
Procedura se va încheia cu rostirea în limba latină de pe balconul bazilicii Sfântul Petru a sintagmei “habemus papam” (“avem un papă”), iar noul conducător al Bisericii Catolice va ieşi la balcon să salute mulţimea de credincioşi.

Cine ar putea deveni Papă:

Angelo Scola, care era primul, luni, pe lista scurtă şi care ar putea să restituie Biserica Universală italienilor, după o perioadă intermediară poloneză şi germană de 35 de ani.
Acest arhiepiscop conservator, apărător al familiei tradiţionale, foarte apropiat de Benedict al XVI-lea, dar deschis către lume – el conduce o fundaţie şi o revistă, Oasis, dedicată dialogului cu islamul -, şi-a manifestat dorinţa ca viitorul papă “să meargă pe urmele marilor papi din ultimii 150 de ani” şi să asigure continuitatea.
Cardinalul de Boston, Sean O’Malley, cunoscut pentru acţiunea sa energică împotriva pedofiliei, a lansat, de asemenea, un îndemn la purificare prin mărturisire.
Cardinalul Scherer a fost urmat de zeci de jurnalişti şi fotografi, dar nu a dezvăluit nimic, eschivându-se să ofere răspunsuri la întrebări cu privire la candidatura sa.
Scherer, în vârstă de 63 de ani, un bărbat energic şi un administrator bun al imensei sale dioceze – cea mai mare de pe continentul latino-american – şi care a lucrat timp de şapte ani pentru Congregaţia Episcopilor, la Roma, ar fi preferatul vechii gărzi ai Curiei formate în jurul cardinalului Giovanni Battista Re.
La rândul său, cardinalul Ouellet a celebrat o mesă duminică, la Roma. El a prezidat, sub Benedict al XVI-lea, Congregaţia Episcopilor (un post sensibil şi esenţial) şi a lucrat timp îndelungat în America Latină.
Conservator în privinţa refomei moravurilor, intrasigent cu privire la conţinutul credinţei, combativ pe terenul justiţiei sociale, el are un profil de tip “ratzingerian”.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com