Dacian Cioloș: Pentru strategiile locale trebuie să reducem birocrația și să simplificăm procedurile
Comisarul european pe agricultură, Dacian Cioloș este prezent astăzi și mâine în Alba Iulia într-o vizită de lucru dar și ca invitat la Festivalul Dilema Veche. Vineri dimineața Dacian Cioloș a a avut întâlniri cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și cu primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. În cursul amiezii Dacin Cioloș a participat în comuna Ciugud, comuna cu cele mai multe fonduri europene atrase din România, la Căminul Cultural din Drîmbar, la invitația primarului comunei Ciugud, Gheorghe Damian, la o dezbatere interactivă publică cu reprezentanţii a 23 de Grupuri de Acţiune Locală pe temele:Implementarea AXEI 4 LEADER în Romania 2007 -2013 (stadiul implementării, probleme întâmpinate, soluţii pentru viitor); Rolul GAL în dezvoltarea rurală a Romaniei în viitorul orizont financiar 2014-2020.
După întâlnirea cu reprezentanții GAL-urilor, Dacian Cioloș a declarat: “Am venit astăzi în județul Alba pentru a avea contact cu grupurile de acțiune locală iar Alba este unul din județele dinamice din acest punct de vedere și vreau să-i mulțumesc domnului primar din Ciugud, Gheorghe Damian, că a permis și organizarea unei întâlniri informale cu reprezentanți din grupuri de acțiune locală din cadrul programului Lider din toată țara, au fost și reprezentanți ai Autorității de Managemant pentru Dezvoltare Rurală de la Agenția de Plăți de Dezvoltare rurală și am putut ave un schimb de idei și mai ales de a discuta de experiența pe care GAL-urile au căpătat-o în acești câțiva ani de aplicare a Programului Leader în România și să vedem în ce fel și Comisia Eropeană poate să ajute la simplificarea lucrurilor, la simplificarea procedurilor pentru ca Programul Leader să joace rolul de instrument de stimulare a inovării și nu de copiere în mic a programului de dezvoltare rurală. Cred că s-a căpătat o anumită experiență și că din 2014 lucrurile vor putea merge și mai bine în beneficiul dezvoltării locale.
Concluzia mea generală este că trebuie să luăm niște măsuri și la nivelul european și aici în țară pentru aplicarea programului Leader în România pentru face ca programul Leader să rămână ceea ce trebuie să fie adică un instrument de stimulare a inovării. Foarte multe lucruri discutate astăzi au ținut de proceduri și ghiduri, de reguli, de norme și am impresia că o mare parte din energia celor care lucrează în cadrul GAL-urilor este concentrată în partea procedurală și nu în partea de conținut a strategiei de dezvoltare locală. Aici cred că trebuie făcute eforturi și de la noi de la Comisia Europeană dar și de la nivelul autorităților locale pentru a reduce birocrația și de a simplifica procedurile pentru aceste strategii locale, care vizează în primul rând proiecte de dimenisune mai mică din punct de vedere financiar dar care să răspundă unor nevoi specifice ale autorităților locale. Și atunci când vorbim de nevoi specifice e mai greu să aplicăm proceduri generale și restrictive
Dacian Cioloș a spus că există peste 160 de grupuri de acțiune locală și acestea trebuie să facă în așa fel încât rezuultatele să se vadă cât mai bine pentru a căpăta încrederea oamenilor. Oficialul a dat ca exemplul Grupul de Acțiune Țara Secașelor din care fac parte comune din Alba și Sibiu având sediul la Ciugud. Dacian Ciloș a spus că agriculturii ar trebui să investească în capacități de stocare pentru aobține un preț bun și să nu vândă la un preț mic sau la intermediari și doar la cine are nevoie de respectivele produse.
Dacian Cioloș a efectuat, a Ciugud o vizită și la câteva proiecte implementate în Ciugud pe fonduri europne. Prima vizită a fost la staţiei de epurare din localitatea Ciugud construită în cadrul unui proiect cu finanţare din FEADR Masura 322 unde s-a făcut o scurtă prezentare a proiectului integrat (cel mai amplu proiect de infrastructură edilitară din zona rurală a judeţului Alba – 42 km reţea de canalizare, 36 km retea de alimentare cu apă, 2 staţii de epurare, 1 gospodărie de apă, 14 staţii de pompare şi peste 1600 camine vizitare). Comisarul european a vizitat apoi microcentrala eoliană şi sistemul fotovoltaic de producere a energiei electrice pentru iluminatul public aferent satului Şeuşa. Vizita de la Ciugud s-a încheiat cu prezentare a drumurilor de exploatare asfaltate în cadrul unui proiect finanţat din FEADR Masura 125 (Primele drumuri agricole asfaltate din ţară în lungime de 26 km).
06:41
Daca numai ata poate spune, un comisar european ,ce stim noi -SINPLI MURITORI- DIN 1990, INSEAMNA CA DE POMANA AU FUNCTII MARI SI SALARI.ConcreT ce faceti, domnule comisar??????????????????????????????PENTRU TARI GEN CONONIE CA A NOSTRA????