Dacii de la Ighiu câștigă în premieră Festivalul Cetăților Dacice

23 iunie 2013 17:460 comments

DSC_0530Sâmbătă și dumincică la Cricău a avut loc cea de a VII-a ediție a Festivalului Cetăților dacice, un eveniment marca Consiliului Județean Alba.
Desfășurat pe durata a două zile, festivalul a avut în desfășurarea sa întreceri dacice, cascadorii cu cai și, mai ales, cele mai mari reconstituiri de lupte daco-romane din România. În program au avut loc, de asemenea, un târg de meșteri, expoziții de machete cu specific daco-romanâ sau tir cu arcul.
La Festivalul Cetăților Dacice, Cricăul a devenit un uriaș câmp de luptă între daci și romani, în sensul că a avut loc cea mai amplă reconstituire de bătălii daco-romane din câte s-au văzut până acum în România. În luptă au intrat sâmbătă daci și romani care fac parte din trupe de reenactment din România și din Europa (Italia și Polonia), precum Grvppo Storico Romano, Goths’ Village Association of Maslomecz, Legionarii din Pro Antica XIIII GMV, Barbari din Hellas & Roma, Terra Dacica Aeterna, Cohorhs III Campestris Civium Romanorum Milliaria, Lupii Daciei, Legiunea a XIII-a Gemina – Apulum, Lupii de fier ai Apoulonului. Din păcate din cauza codului galben de vijelii de sâmbătă seara concertul trupei Holograf a fost reprogramat pentru seara zilei de 28 iunie.
De fapt, concertul trupei Holograf va fi simultan o prefață a Festivalului Roman Apulum (29 – 30 iunie 2013), cât și o postfață a Festivalului Cetăților Dacice (22-23 iunie), ambele evenimente având același caracter istorico-turistic. De asemenea, în deschiderea momentului Holograf vor concerta trupele Zadar, Bohemian Groove și Poarta 3, așa cum fusese stabilit pentru Festivalul Cetăților Dacice.
Vremea nefavorabilă de sâmbătă seara (22 iunie) a făcut imposibilă și realizarea ritualurilor cu torțe, a ceremonialului de aprindere a rugului lui Zamolxe, precum și a dansului Nimfelor Zalăului, așa cum fusese programat pentru prima zi a festivalului, acestea fiind amânate pentru ziua de duminică
Duminică a avut loc și punctul forte al Festivalului și anume întrecerile Dacice. Echipe de feciori din cele cinci cetăţi dacice ale judeţului (Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu, Săsciori) s-au întrecut în probe pline de culoare şi umor, pentru câştigarea dreptului de a găzdui următoarea ediţie a festivalului. Probele din acest an au fost cele din anii trecuți și anume: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier, Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii.
În urma acestor probe, câștigătorii din acest an au fost în premieră dacii de la Ighiu după ce cinci ediții au fost câștigate de cei de la Cricău și două de cei de la Cetatea de Baltă.
Clasamentul după cele 10 probe a fost următorul:

Locul I – Ighiu (cetatea câștigătoare, cu drept de a organiza următorea ediție)
Locul II – Cetatea de Baltă
Locul III – Cricău
Locul IV – Săsciori
Locul V – Cugir
“La cea de-a VII-a ediție, publicul a venit în număr foarte mare la festival. Estimăm prezența a circa 3.000 de spectatori, ceea ce ne bucură și ne asigură de atașamentul de netăgăduit al turiștilor față de ceea ce înseamnă Festivalul Cetăților Dacice. Caracterul sportiv, cultural și de divertisment al festivalului e, așadar, rețeta de succes prin care promovăm turismul județului Alba, sub toate aspectele sale” au spus organizatorii.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com