Darius Vâlcov: Am venit la Roșia Montană ca să putem lua o decizie în cunoștință de cauză

25 septembrie 2013 13:491 comment

photo 1Deputatul Remus Cernea la un pas să fie linşat la Roşia Montană

Comisia specială a Parlamentului în ce privește proiectul minier de la Roșia Montană s-a aflat miercuri în vizită de documentare Roșia Montană.
La Roșia Montană au ajuns 12 din cei 21 de membri ai comisiei speciale. Înainte de a merge la Roșia Montană cei din comisia specială au vizitat la Alba Iulia, însoțiți de prefectul Gheorghe Feneșer,cartierul Recea. Aici au fost strămutate peste 100 de familii din Roșia care au fost de acord să își vândă proprietățile din zona perimetrului proiectului, companiei româno-canadiene RMGC.
La Roșia Montană celor 13 membrii ai comisiei li s-au alăturat și deputatul Remus Cernea, care a declarat că a venit în Munții Apuseni să asculte toate părțile, dar și deputatul PDL de Cluj Adrian Gurzău.
După ce au ajuns la Roșia Montană, însoțiți de reprezentanți ai RMGC, membrii comisiei au vizitat la stația pilot de epurare a apelor acide. Realizarea acestei investiții a costat compania 3 milioane de dolari, iar de la amenajarea ei au fost efectuate teste pe diferite categorii de ape. Oficialii RMGC au prezentat mai multe tehnologii de epurare a apelor de mină și au declarat că stația de epurare va fi donată statului român, odată cu demararea proiectului de exploatare minieră.
Vizita a continuat cu o deplasare la Tăul Găuri, o zonă protejată care se întinde pe o suprafață de 4 hectare. Oficialii s-au oprit și la una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din perimetrul proiectului de exploatare, un monument funerar circular care datează din perioada romană. Potrivit reprezentanților RMGC, anual, circa 500 de turiști vizitează acest obiectiv din Roșia Montană. A urmat o scurtă vizită a zonei protejate Carpeni după care delegaţia s-a deplasat la cariera Cetate unde mai bine de o oră au ascultat explicațile reprezentanților RMGC în ce privește proiectul minier.
După vizita de la Cetate a urmat cea de la Piatra Despicată și Piatra Corbului. Ultima vizită a fost mina Cătălina Monulești. După terminarea vizitei în perimetrul minier parlamentarii au avut şi o serie de întâlniri cu ONG-urile pro și contra proiectului minier.
Preşedintele comisiei este senatorul PSD Darius Vâlcov a spus înainte de întâlnirea cu ONG-urile pro proiectuluI. “ Am venit aici să ascultăm pe toată lumea iar mâine(n.a. astăzi) ne vom întâlni și cu reprezentanți ai protestatarilor din Piața Universității pentru ca joia următoare să vină la București la audierile comisiei reprezentanții RMGC. Nu am venit aici să vă judecăm am venit să vedem ce este aici. Vrem să luăm o decizie în cunoștință de cauză, cu argumente pro și contra, nu ce vedem la televizor”.
Un eveniment nu tocmai plăcut a avut loc în momentul în care deputatul Remus Cernea, care este împotriva proiectului minier, a vrut să intră la discuțile cu ONG-rile pro proiectului.
La apariţia sa, sute de oameni aflaţi în afara clădirii au început să îl huiduie şi să arunce cu mere şi pietre după el, scandând “Ieşi afară din Roşia Montană”. Doar intervenţia jandarmilor a făcut ca mulţimea furioasă să nu-l linşeze pe Cernea, care s-a ascuns într-o maşină a poliţiei, după care a părăsit zona.
Cristian Albu, preşedintele sindicatului Viitorul Mineritului şi-a exprimat dezacordul vizavi de incidentul în care a fost implicat Remus Cernea, însă a precizat că deputatul a venit la Roşia Montană doar să provoace.

Tags:

1 Comment

  • Foarte bine au facut acesti domni ca s au deplasat sa vada care este situatia din zona si asa ar trebui sa faca toti cei care habar nu au de Rosia Montana.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com