De la 1 octombrie se scumpește gazul

18 septembrie 2013 11:250 comments

contor gaz

Prețul gazelor pentru populație va crește de la 1 octombrie cu cel mult 1%, odată cu bifarea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieței, a declarat marți, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
“La 1 octombrie este următorul termen din calendarul de liberalizare a pieței gazelor. La această dată, prețul gazelor de producție internă este programat să crească cu 2%. În ceea ce privește prețul final pentru consumatorii casnici, având în vedere influența în preț a gazelor de import și creșterea prețului gazelor de producție internă, estimăm o majorare de cel mult 1%”, a spus Havrileț.
Următorul pas din calendarul de liberalizare pentru populație este 1 octombrie 2013, urmând ca anul viitor să existe o majorare cumulată de 10%, respectiv 2% la 1 ianuarie 2014, 2% la 1 aprilie, 3% la 1 iulie și încă 3% la 1 octombrie.
În perioada 2015-2018, scumpirea va fi de 12% pe an, în patru etape anuale (la începutul fiecărui trimestru).
Începând cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti prețuri reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmând să negocieze prețul direct cu furnizorii.
Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea inițial dereglementarea totală a pieței până la 31 decembrie 2014, însă, la ultimele negocieri cu FMI, autoritățile române au obținut o derogare de un an, până la 31 decembrie 2015.
sursa: Agerpres

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com