Democracy Institute, Washington: România s-ar putea întoarce în trena Rusiei dacă nu dă drumul proiectului Roșia Montană

16 octombrie 2013 14:161 comment

DSC00465Guvernul condus de Victor Ponta se află în fața unei dileme politice legate de direcția pe care o alege pentru viitorul țării: să continuăm pe drumul occidental al prosperității sau să ne întoarcem la statutul de satelit în trena Rusiei lui Vladimir Putin, arată un raport al Democracy Institute din Washington, organizație independentă de cercetare în domeniul politicilor publice.
Raportul, intitulat „Tigrul balcanic sau balta din Balcani?”, a apărut cu câteva zile înainte ca premierul Victor Ponta, considerat pro-american, să viziteze SUA, arată prnewswire.com în articolul „SUA, în pericol să piardă în fața Rusiei un aliat balcanic vital”, citat de ziare.com. Potrivit acestuia, șansa României este să urmeze poveștile de succes ale unor state ca Polonia, devenind o oază a economiei de piață liberă cu o politică pro-occidentală.
Documentul analizează implicațiile pentru politica americană, într-un moment în care factori interni și străini încurajează România, membru al UE și NATO, să se apropie de Rusia din considerente politice, economice și strategice, scriu jurnaliștii de la ziare.com. Astfel, est eîn interesul Americii să ajute România, o democrație importantă, deși fragilă, să obțină un nivel susținut de prosperitate și să păstreze relațiile bune dintre cele două țări.
„Există evidente interese americane în joc aici. Prim-ministrul Ponta, la care care mulți se referă ca la un Tony Blair al Balcanilor, are o atitudine pro-vestică și pro-americană care se reflectă în politicile interne și externe. El se află sub presiune atât intern, cât și extern, pentru a o lua pe alt drum, care ar putea duce către o deschidere economică redusă și situarea în trena Rusiei lui Putin. Asta ar fi dezastruos pentru România, poporul ei și pentru locul țării în comunitatea internațională”, a declarat directorul Democracy Institute, dr. Patrick Basham, pe marginea acestui raport.
Basham a completat: „România se confruntă cu alegerea între două drumuri politice: unul duce către economia de tip tigru, prosperă și bazată pe piață, construită pe fundații solide; cealaltă duce către o Românie cu statutul și condițiile unei bălți balcanice, cu o conducere coruptă care guvernează peste o populație sărăcită”.
Potrivit raportului citat de cei de la ziare.com, alegerea pe care trebuie să o facă Guvernul Ponta va deveni evidentă odată cu decizia dificilă pe care trebuie să o ia în privința celui mai mare proiect minier din Europa, situat la Roșia Montană. Documentul, ce susține investiția minieră propusă de Roșia Montană Gold Corporation, mai menționează că „proiectul este contestat pe motive ce țin de protecția mediului de o mică, dar foarte vocală minoritate finanțată de miliardarul activist George Soros, mediatizat de presa de stat rusească și orchestrat de o coaliție de organizații non-guvernamentale ecologiste din străinătate”.
Pe de altă parte, Basham explică în raportul amintit că proiectul de la Roșia Montană va însemna „un standard pentru revitalizarea sectorului minier, semnalizând că România este deschisă pentru afaceri, încurajând investitorii interni și străini să caute oportunități în România, contribuind la creșterea economică a uneia dintre cele mai sărace state membre ale Uniunii Europene”.

Tags:

1 Comment

  • pensionar sarac

    CUM NE SPALA CREIERI SA NE IA TOT CE AVEM SA DEVENIM SLUGILE LOR.BRAVO DEMOCRATIA.CAND ESTI SLUGA NU E INTERESAT CINE E SATAPANUL, NUMAI PENTRU UNI CARE TRAG FOLOASE CA SUNTSLUGI LA UNI, S-AU ALTI.E O RUSINE CU CE NE INDOAPA CAPUL BOGATI LUMI.ASTA E STATUTUL DE SLUGA, ANUL 2013 MEMBRA NATO, UE.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com