Deşi suntem în top şomaj la nivel naţional în Alba doar un şomer din cinci participă la interviuri de angajare

2 aprilie 2013 10:310 comments

 

someri siteConform unui studiu organizat de AJOFM Alba şi AJOFM Sălaj, în Alba şomerii nu se grăbesc să participe la interviuri pentru a se angaja, iar companiile preferă să recruteze direct personalul de care au nevoie.

Studiul a fost efectuat în perioada octombrie-decembrie 2012, pe un eşantion reprezentativ de 400 companii din judeţul Alba şi 630 de şomeri şi are o eroare de cuprinsă între +/- 4 şi +/-5%.
Studiul arată că în 2012 jumătate din firmele din Alba şi-au restrâns activitatea şi au redus recrutările de personal nou. Principalele probleme cu care se confruntă 44% dintre firme sunt încasările greoaie şi cererea scăzută, în timp ce doar 22 la sută dintre companii susţin că nu au nicio problemă. De asemenea este demn de remarcat faptul că 80 la sută din societăţile comerciale preferă să recruteze direct personalul de care au nevoie, fără a mai apela la anunţuri în mass-media sau la AJOFM. De altfel forţa de muncă şi nivelul ei de calificare nu reprezintă o problemă decât pentru 2% dintre companii, în condiţiile existenţei unei supraoferte de forţă de muncă.
Pesimismul pare să fie nota care domină starea de spirit în companiile din judeţul Alba, în condiţiile în care aproape 50% dintre manageri declară că, în modul cel mai probabil, compania nu se va extinde. Industria prelucrătoare e sectorul care preia cea mai mare parte a angajaţi lor din judeţul Alba, 48%, urmat fiind de comerţ, care preia 19% şi construcţii, care are 8% din angajaţi. Aşadar, peste trei sferturi din angajaţii judeţului Alba sunt absorbiţi de aceste trei domenii.
În ceea ce priveşte şomerii doar un şomer din cinci participă la interviuri sau concursuri de angajare, chiar dacă 74% dintre ei aveau înainte de a deveni şomeri un salariu mai mic de 1.000 lei lunar.
Majoritatea celor care nu au avut încă nici un loc de muncă sunt până în 25 de ani, având în cea mai mare parte studii medii. De asemenea, un stoc important dintre aceştia (aproximativ 66%) provin din mediul rural. Şomerii competitivi, cei cu peste 4 locuri de muncă la activ sunt de regulă peste 35 de ani şi au studii medii şi superioare.
Studiul a fost efectuat în cadrul proiectului SPO – Performanţă şi calitate în servicii, implementat de AJOFM Sălaj, Alba, Fundaţia pentru Dezvoltare Socială şi Economică Zalău, VECOM S.R.L. şi Fondazione Castellini (Italia). Proiectul îşi propune îmbunatăţirea tipurilor de servicii furnizate clienţilor SPO prin elaborarea unor strategii regionale pentru SPO, pe bază de studii privind situaţia actuală de pe piaţa muncii şi prin implementarea unui sistem electronic de ordonare şi dirijare a beneficiarilor în scopul de reducere a timpului de aşteptare şi aglomeraţiei de la ghişeele SPO; diversificarea serviciilor furnizate clienţilor SPO şi îmbunatăţirea capacităţii SPO de anticipare a schimbărilor de pe piaţa muncii prin dezvoltarea unui portal web cu informaţii despre piaţa muncii; dezvoltarea de noi servicii de asistenta şi anume initerea unor „antrenori personali” care vor consilia şomerii şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi realizarea transferului de expertiză prin schimburi de experienţa a personalului SPO şi participarea la workshopuri.

 

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com