Directorul INP: cuprindere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO abia peste 10-15 ani

27 septembrie 2013 14:020 comments

DSC00464Directorul general al Institutului Național al Patrimoniului (INP), Alexandru Muraru, a declarat într-o conferință de presă, că se va putea vorbi despre debutul unui dosar de cuprindere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO abia peste 10-15 ani, în funcție de investițiile care se vor face pentru restaurarea galeriilor romane.
Muraru a ținut să precizeze că, fără acceptul comunității locale din Roșia Montană, acest demers nu poate fi făcut.
“În momentul în care ne punem cu toții la masă să redactăm un asemenea dosar, vreau să vă spun că sprijinitorul numărul unu sau determinantul numărul unu este comunitatea locală, primăria de acolo. Vreau să vă spun că primăria de acolo nu dorește includerea sitului Roșia Montană în patrimoniul mondial UNESCO. Este clar și de ce, pentru că ar bloca orice investiție în zonă. Până la urmă, este decizia lor, o înțeleg perfect”, a spus directorul general al INP.
El a adăugat că o echipă din cadrul INP se va deplasa la Roșia Montană pentru a evalua situația, însă debutul unui astfel de dosar poate avea loc abia în 10-15 ani.
“Lucrurile acestea sunt foarte complicate, e ușor de plimbat această vorbă, că nu se dorește includerea sitului de la Roșia Montană. (…) Am discutat și cu ministrul Culturii, domnul Daniel Barbu, în repetate rânduri această problemă. O să ne deplasăm acolo, o să mergem la Roșia Montană, și Institutul o să meargă, facem o evaluare internă, dar cred că putem vorbi de debutul unui asemenea dosar în 10-15 ani, dacă cei de la Roșia Montană, comunitatea locală sau, în cazul începerii exploatării miniere, Roșia Montană Gold Corporation își păstrează angajamentele și va investi bani în restaurarea celor 900 metri de galerii romane”, a explicat Muraru.
În opinia directorului general al INP, care este singura instituție din România abilitată să întocmească dosarele UNESCO, galeriile romane din Roșia Montană nu îndeplinesc criteriul unicității.
“Vreau să vă spun că la prima vedere—dar asta o să văd cu colegii—nu putem merge pe criteriul numărul unu, criteriul de unicitate, pentru că la UNESCO sunt câteva criterii la care trebuie să te angajezi, pentru că mai există în nordul Italiei și în sudul Spaniei galerii romane de asemenea amploare. Sigur că aceasta este o discuție care merită detaliată și nu poate fi abordată așa, foarte facil”, a mai spus Muraru.
Sursa Agerpres

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com