Economie: Încasări mari din redevențe pentru statul român, dar nimic de pe urma aurului

23 aprilie 2013 10:437 comments

haur 358Aproximativ 380 de milioane de euro au intrat anul trecut în conturile statului român din redevențe plătite de companiile care exploatează resurse de subsol pe teritoriul României, arată jurnaliștii de la la economica.net pe baza declarațiilor lui Gheorghe Duțu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM). 85% din această sumă reprezintă taxe colectate de la companiile care exploatează hidrocarburi, gaze și petrol, principali contributori fiind Petrom și Romgaz.
„Poate părea o sumă mică, dar gândiţi-vă şi la celelalte categorii de taxe pe care le percepe statul de la companiile din domeniu: TVA, accize, impozit pe profit, contribuţii sociale şi puteţi avea imaginea a ceea ce înseamnă exploatarea resurselor de subsol în România”, a precizat Duţu pentru economica.net.
Statul ar putea câștiga sume substanțiale dacă în România s-ar exploata și aurul – una dintre cele mai valoroase resurse ale țării. Potrivit reprezentanților ANRM, în ultimii trei ani nu s-a extras niciun gram de aur din subsolurile țării, astfel că la bugetul de stat nu a intrat nicio sumă aferentă redevențelor de pe urma acestei resurse atât de rare în Europa.
În prezent, două firme au licență de exploatare a mineralelor auro-argentifere: Romaltyn, la Certej, în judeţul Hundeoara, şi Roşia Montană Gold Corporation, la Roşia Montană, în judeţul Alba. La Roșia Montană se găsește cel mai mare zăcământ auro-argintifer din Europa, iar investiția minieră va reprezenta cel mai complex proiect industrial din România. Proiectul va aduce beneficii de 4 miliarde de dolari, din care 1,8 miliarde de dolari vor intra direct la bugetul de stat.
În ceea ce privește actualele surse de venit din redevențe, potrivit celor mai recente estimări, gazul românesc se va epuiza în aproximativ 15 ani, iar petrolul în 30 de ani, dacă se menține ritmul actual de exploatare. Petrom este cea mai mare companie din România, cu o cifră de afaceri de 5,3 miliarde euro anul trecut şi peste 20.000 de angajaţi, iar Romgaz este cea mai mare companie deţinută de statul român, cu o cifră de afaceri de aproximativ 1 miliard de euro în 2011 şi 5.700 de angajaţi. Surse mai mici de redevențe către stat reprezintă în prezent alte resurse de subsol, cum ar fi apele minerale, rocile şi alte minerale.

7 Comments

  • am putea avea si incasari de pe urma exploatarilor de aur daca am aproba proiectul propus la Rosia si nu am mai amana atat

  • Avand ib vedere ca pornirea miberitului de aur se amana de ani de zile, normal ca nu sunt incasari! Insa sunt investitori cu proiecte pregatite la cele mai stricte standarde, cum e cel de la Rosia Montana, care se amaba de peste 10 ani! Practic ne dam cu stangul in dreptul, iar apoi unii se mira ca tara e saraca…

  • e chiar pacat ca se amana pornirea mineritului, tara noastra va deveni cel mai mare producator de aur din Europa prin pornirea proiectului de la Rosia Montana, cu toate beneficiile care vin cu o asemenea pozitie!

  • vor intra redevente de pe urma aurului dupa ce se da drumul la minerit, e logic. iar de la Rosia Montana vor intra bani si din participatia statului, ca e parteneriat public-privat

  • @toma chiar ca ne dam cu stangul in dreptul cu toate amanarile astea, proiectul de la Rosia e unul profitabil pentru tara, pacat ca guvernantilor nu le pasa de tara sau de oameni…

  • incasarile din aur vor fi foarte mari dupa ce se porneste proiectul de la Rosia Montana, in plus se vor crea foarte multe locuri de munca

  • ce creduli sunt unii oare sunt de la pdl BASILA maes la cotet

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com