FOTO: Ambasador al regalității: Liceul de Arte Regina Maria din Alba Iulia a primit acceptul Casei Regale

15 octombrie 2013 12:080 comments

DSC02026Marți la Alba Iulia, la 91 de ani de la încoronarea Regilor Unirii la Alba Iulia, Regele Ferdinand și Regina Maria, principele Radu al României s-a aflat în orașul Unirii unde a marcat Ziua Regalității.
În cadrul manifestărilor acesta a fost prezent la Liceul de Arte Regina Maria din Alba Iulia unde în prezența corpului profesoral, al elevilor, oficialităților locale și județene, președintele Ion Dumitrel, vicepreședinții CJ Alba, Florin Roman și Alin Cucui, a primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a IPS Irineu arhiepiscopul Alba Iuliei dar și câtorva zeci de regaliști, a înmânat acceptul Casei Regale din România prin care aceasta este de acord ca fostul Liceul de Muzică și Arte Plastice din Alba să poarte numele de Liceul de Arte Regina Maria.
Principele Radu a fost întâmpinat la Liceul de Arte Regina Maria din Alba Iulia cu pâine și sare. Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului Național al României și Imnul Casei Regale de către elevii Liceului de Arte Regina Maria. Imediat după intonarea celor două imnuri Principele Radu i-a înmânat directorului liceului, Grig Udrea, acceptul Casei Regale pentru ca această unitate de învățământ să poarte numele de Liceul de Arte Regina Maria. Tot Principele Radu a dezvelit o placă cu noua denumire a liceului moment urmat și de o binecuvântarea a IPS Irineu.
Manifestarea a fost urmată de o serie de discursuri a directorului Liceului de Arte Regina Maria, Grig Udrea, a președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel și a primarului Mircea Hava, care au mulțumit Casei Regale din România pentru faptul că au acceptat ca acest liceu să poarte numele Reginei Maria, regina tuturor românilor, o personalitate care a marcat istoria modernă a României.
La finalul manifestării, Principele Radu a înmânat cadrelor didactice de la Liceul de Arte Regina Maria din Alba Iulia insignele de accept.
“Sărbătorim încoronarea suveranilor României Mari și dacă s-ar fi putut întâmpla imposibilul, adică faptul ca Regina Maria să fie astăzi printre noi nu și-ar fi putut găsi un loc mai bun pentru a boteza cu numele său o altă instituție, decât aceea a unei școli care îi învață pe elevii români artele. Nu a existat nici una din cele șapte arte, nici măcar cea mai tânără a șaptea, care să fi scăpat atenției și afecțiunii Reginei României. Dar mai presus de toate regina a fost mamă a șase copii și aceasta a învățat-o ce înseamnă să prețuiești școala, să prețuiești acei ani în care copii, precum o pagină albă încep să scrie în sufletul și mintea lor pagini care îi ajută mai târziu să izbândească în clipe grele ale vieți.
Ați fost foarte inspirați și patrioți și întru anume fel vizionari să vă legați numele de una dintre cele mai durabile personalități din istoria noastră.
În acest an datorită împliniri a trei sferturi de secol de la moartea reginei, Majestatea Sa Regele ne-a cerut principesei moștenitoare și mie să facem trei drumuri simbolice pentru a memora memoria Reginei Maria. Așa că ne-am dus la Balcic, acolo unde regina a dorit să-i odihnească inima, ne-am dus la Chișinău, acolo unde regina a mers imediat după Alba Iulia, și am venit la Alba Iulia, locul încoronări, pentru că toate aceste trei locuri în afară de identitatea românească pe care le posedă, deși ironia sorții face ca acum să se afle în trei țări diferite, sunt legate de coroană și de Biserica noastră strămoșească. Vreau să mulțumesc domnului primar și domnului președinte al Consiliului Județean pentru că ei sunt gazdele mele în Alba și pentru că ei au pus de acum încolo pentru un deceniu au pus piatra de temelie a aniversărilor regale din fiecare an pe 15 octombrie. Fie ca acest deceniu să nu fie unul a uitării ci să fie o sărbătoarea a aducerii aminte, să nu fie una formală ci una a construcției și a durării” a spus Principele Radu al României la Alba Iulia.
DSC02026 DSC02027 DSC02031 radu 2 radu 3 radu

Tags:

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com