Fundația Comunitară Alba pune 22.000 lei la dispoziția liceenilor din Alba Iulia în acest an școlar, pentru finanțarea inițiativelor lor prin Fondul YouthBank

12 februarie 2013 16:030 comments

yb6

Fundaţia Comunitară Alba a organizat marți, 12.02.2013, conferinţa de presă de promovare a concursului de finanţare a proiectelor liceenilor care studiază în municipiul Alba Iulia, în cadrul programului YouthBank.

Dacă în primii trei ani de program (2009-2012), au fost acordate 26 de granturi tinerilor liceeni, în suma totală de peste 42.000 lei, pentru anul 2013 Fundaţia Comunitară Alba, echipa YouthBank şi partenerii lor au reuşit să mobilizeze un fond cu o valoare de 22.000 lei, din care vor fi acordate granturi cu valori cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei. Jumătate din acest fond a fost strânsă de liceenii din YouthBank prin realizarea de parteneriate cu mediul de afaceri, prin vânzarea de produse promoționale (felicitări de Crăciun și calendare de buzunar), prin împachetarea de cadouri pentru clienții unui centru comercial și prin licitația de jucării din cadrul evenimentului “Fabrica de Bucurii”. Această sumă a fost dublată de OTP Bank, partenerul business principal al YouthBank în acest an școlar.

Cei care s-au implicat și au realizat aceste acțiuni, dedicând o parte consistentă din timpul lor personal pentru ca ceilalți liceeni din oraș să aibă această oportunitate sunt voluntarii YouthBank din cadrul Fundației Comunitare Alba, liceeni și ei: Vasile Bulgaru, Denisa Costan, Diana Cucea, Cristian Fleșeru, Cosmin Hărăstășan, Andreea Idita-Șeican, Carmina Jibetean, Raluca Macavei, Gabriel Patachi, Amalia Stoia și Daniela Toma. Alături de ei a stat în permanență coordonatorul lor, Sebastian Băeșan.

Liceenii sunt încurajați să inițieze și să implementeze proiecte prin care să răspundă nevoilor pe care ei le identifică în comunitatea din care fac parte. Totodată, li se oferă cadrul pentru dezvoltare personală și pentru dobândirea abilităților de antreprenoriat, lider, comunicare și management financiar. YouthBank apreciaza in mod deosebit acele initiative care isi propun un impact pe termen lung si care sunt concepute având in vedere sustenabilitatea acestor proiecte.

Pentru a aplica la aceasta runda de finantare a programului:
• liceenii trebuie sa faca parte dintr-o echipa (minim 3 persoane);
• proiectele propuse trebuie sa se desfasoare in aria geografica a judetului Alba;
• proiectele propuse trebuie sa raspunda intr-un mod inovator unor nevoi identificate la nivelul comunitatii si pot acoperi orice domeniu, de la orientare școlară și profesională, la sănătate, medicină, sport, educație, schimbarea mentalității, cultură, artă, mediu, social, voluntariat, etc.;
• sunt incurajate proiectele care pot creste impactul pe termen lung prin identificarea si mobilizarea de resurse din mai multe surse, proiecte care includ activitati care genereaza venit financiar (vânzare de diverse produse sau servicii) si care contribuie in acest fel la continuarea sau reeditarea proiectului;
• suma solicitata poate fi de minimum 1.000 lei si maximum 2.500 lei pentru un proiect;
• proiectele trebuie sa fie implementate in perioada 26 martie – 2 iunie 2013.

Echipele de tineri pot trimite aplicațiile până la data de 27 februarie 2013 la adresa yb@fundatiacomunitaraalba.ro. Înscrierea unui proiect în concurs se face pe baza formularului ce poate fi descărcat, împreună cu ghidul de finanțare al concursului, de pe www.fundatiacomunitaraalba.ro sau alba.youthbankromania.ro. Informații se pot obține și de pe contul de Facebook: YouthBank Alba.

Până la data de 27 februarie, concursul de finanţare va fi promovat intens în liceele din municipiul Alba Iulia şi în rândul tinerilor care studiază în aceste unităţi de învăţământ. Aplicaţiile primite vor urma un proces de preselecţie (28 februarie), urmat de o perioadă de consultanţă pentru proiecte (1-4 martie), Interviurile cu echipele proiectelor declarate eligibile vor avea loc în perioada 5-7 martie. Selecţia finală se va desfăşura în perioada 9-10 martie, iar câştigătorii vor fi anunțați în 11 martie. În 12 martie, echipele care nu au primit finantare pot solicita o discutie cu echipa YB prin care sa li se explice punctele slabe ale proiectului propus. Urmează contractarea proiectelor (13-20 martie), training-ul echipelor de proiect (21-22 martie) şi implementarea proiectelor (26 martie – 2 iunie), termenul final de raportare a proiectelor fiind 14 iunie.

În premieră, Fundația Comunitară Alba și voluntarii YouthBank au realizat anul acesta o etapă de cercetare locală înainte de acordarea de finanțări. Au fost aplicate 770 de chestionare în cele 12 licee din Alba Iulia, la ele răspunzând liceeni din clasele a 9-a, a 10-a și a 11-a și din profile diferite. Principalul scop al etapei de cercetare locală a fost identificarea domeniilor unde liceenii din Alba Iulia consideră că este nevoie de schimbare. La prima vedere, rezultatele pot părea surprinzătoare, dar la o a doua se vede clar conectarea liceenilor la societatea în care trăiesc și realismul lor. Ordinea domeniilor în care este nevoie de schimbare, în opinia liceenilor, este următoarea:

– Orientare profesionala/Locuri de munca/Mediul economic: 17.8%
– Sanatate/medicina: 14.8%
– Sport: 14.6%
– Educatie/invatamant: 13.8%
– Mentalitatea oamenilor: 12.5%
– Cultura/Artistic: 12.4%
– Mediu/ecologie: 8.4%
– Social: 5.7%

De asemenea, din studiu a rezultat că 57% din liceeni se implică în activități de voluntariat, iar 43% nu. Motivația celor care se implică: 32% din dorința de a schimba ceva, 21% – din curiozitate, 15% pentru a socializa, 13% pentru a-si ocupa timpul liber, 9% pentru că au un talent într-un domeniu, doar 7% pentru eventuale recompense.

În opinia liceenilor, dacă ar dori să ia initiativa și să se implice în comunitate, ar fi susținuți de: parinti- 40%; prieteni – 33%; colegi-10%; profesori – 9%. Din punctul lor de vedere, pentru a-i atrage, într-un program de voluntariat ar trebui să se întâmple următoarele: colectivul sa fie placut – 34%; rezultatele sa fie pe masura efortului depus – 28%; sa nu ocupe prea mult timp – 20%; sa fie instructiv – 17%.

„Am reuşit să strângem echivalentul a 5.000 de euro, pe care vrem să-i oferim liceenilor care studiază în Alba Iulia în cadrul unui concurs de proiecte. Tot ce trebuie să facă aceşti tineri este să acceseze unul din cele două site-uri şi să vadă cu ochii lor cât de puţin complicat este să scrie şi să realizeze un proiect pentru comunitate”, a declarat Dorin Sava, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Alba.

“Suntem o companie locală și am ales să sprijinim, atât cât putem, comunitatea și inițiativele locale” – Adrian Petrescu, director comercial Dacia SA.

Partenerii Fundației Comunitare Alba în cadrul programului YouthBank, anul școlar 2012-2013, sunt Consiliul Local, Primăria Municipiului Alba Iulia și OTP Bank (principali parteneri locali), Dacia Market, Ancău Company, Porterom și Tipo-Rex (finanțatori), Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Inspectoratul Școlar al Județului Alba, DJST Alba, Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Club Stage, Alba Mall și Impact Design (susținători).

Programul YouthBank susține tinerii liceeni din Alba Iulia și inițiativele lor în comunitate. Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în 2006 programul YouthBank și coordonează o rețea națională de parteneri dedicați dezvoltării locale a programului, pornind de la un set comun de principii și standarde. Programul YB pornește de la premisa că tinerii sunt o resursă pentru comunitățile locale și încurajează inițiativa civică, responsabilitatea și asumarea de către tineri a rolului de lideri. Aceștia se implică în mod practic în acțiuni și decizii locale, prin crearea și utilizarea unui fond care susține inițiativele tinerilor.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com