Groapa de gunoi de la Galda aproape de darea în funcțiune!

25 ianuarie 2021 14:410 comments

Astăzi, 25 ianuarie 2021, Curtea de Apel Alba Iulia a pus practic punct unui scandal de peste 5 ani de zile în ceea ce înseamnă gestionarea gunoaielor la nivelul județului Alba.

 

Respinge cererea de suspendare a procedurii de atribuire/executării contractului până la soluţionarea definitivă a cauzei. Respinge plângerile formulate împotriva Deciziei CNSC 2349/C10/2199, 2275, 2328/17.12.2020 de către petenţii: RER VEST SA şi POLARIS M HOLDING în calitate de membru al asocierii POLARIS MEDIU SRL-POLARIS M HOLDING SRL în contradictoriu cu intimata Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Alba. Definitivă. Pronunțată azi, 25.01.2021, prin punerea la dispoziția părţilor, prin intermediul grefei,” se arată în încheierea pe scurt a instanței de judecată. Rămâne ca înștiințarea oficială să ajungă la sediul instituțiilor implicate și, în cel mai scurt timp se va putea semna contractul.

 

Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel (PNL) anticipa și spera la un astfel de final pentru ca acest proiect să fie pus în sfârșit în operă.

 

Câștigătorul licitației este de acum clar: Asocierea RER Vest SA Timișoara și Retim Ecologic Service. Aceștia au câștigat în toamna anului trecut licitația (octombrie 2020), însă ulterior Polaris a făcut contestație.

 

 

Contractul va fi încheiat pe o durată de 6 ani. Asocierea RER Vest SA Timişoara (lider) cu Retim Ecologic Service ar urma să administreze Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos şi staţiile de transfer de la Blaj şi Tărtăria, dar şi procesul de transport a deşeurilor de la staţiile de transfer la centrul de la Galda de Jos.

Instalațiile au fost finalizate încă din 2017, însă erau nefolosite din cauza imposibilității concesionării acestora către un operator privat.

La stația de sortare din cadrul CMID Galda de Jos, ce va avea o capacitate de 42.213 to/an, vor ajunge deșeurile reciclabile din zona 1 (deșeuri reciclabile din sub-zona 1.1 – 1.3 și deșeuri reciclabile de la stațiile de transfer Abrud, Blaj și Tărtăria). Deșeurile reciclabile vor fi colectate pe 3 fracții, respectiv hârtie și carton, plastic, metal și sticlă.

La stația de tratare mecano-biologică (TMB) din cadrul CMID Galda de Jos, cu o capacitate de 85.566 to/an, vor ajunge deșeurile reziduale din zona 1, sub-zona 3.1 și  de la stațiile de transfer Abrud, Blaj și Tărtăria. Deșeurile reziduale reprezintă astfel cea de-a patra fracție de deșeuri colectată de la populație și agenții economici care va fi tratată prin Stația TMB Galda de Jos. Deșeurile reziduale provin din următoarele categorii de deșeuri: deșeuri menajere, deșeuri similare, deșeuri din parcuri și grădini, deșeuri din piețe, deșeuri stradale.

Depozitul, cu o durată estimată de viață de 21 de ani, va avea două celule și un volum total de 1.926.000 mc. Prima celulă este construită și va avea o durată de viață de 6 ani și un volum de 543.000 mc.

Depozitarea deșeurilor se va realiza prin Depozitul ecologic de deșeuri din cadrul CMID Galda de Jos și va deservi exclusiv populația județului Alba.

 

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com