Guvernul a inclus investiţia de la Roşia Montană în Planul naţional de investiţii

11 iulie 2013 12:425 comments

rosia montana358Conform Mediafax, investiţia Roşia Montană blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, figurează în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, joi, de Guvern şi este prezentată ca proiect de “exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul să primească 78% din profit.
Pentru această investiţie notează că are în vedere şi protejarea patrimoniului şi creşterea beneficiului statului român la 78% din ceea ce generează proiectul.
Negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în luna septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens, a declarat premierul Victor Ponta.
Premierul Ponta declara în urmă cu ceva timp că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri privind participaţia statului român şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic, potrivit Mediafax. Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe preşedintele Băsescu de faptul că, deşi ocupă prima poziţie a ţării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roşia Montană şi a arătat că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.
Ulterior, Ponta a declarat că Guvernul vrea să amâne până după alegerile parlamentare deciziile privind gazele de şist şi proiectul Roşia Montană.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat în primăvară că proiectul de la Roşia Montană este în evaluare la ministerele cu atribuţii în acest domeniu, decizia urmând să fie luată de Guvern.
La finele lunii aprilie, Guvernul a decis înfiinţarea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană şi care va funcţiona doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine.
RMGC deţine la Roşia Montană, prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
sursa Mediafax

Tags:

5 Comments

  • ma bucur ca si-au dat seama ca de investitii e nevoie pentru redresarea economiei. acum sa si finalizeze evaluarea si sa dea ultimul aviz, e vorba de cea mai mare investitie privata din tara noastra de pana acum, e vorba de foarte multe locuri de munca, iar somajul in zona e foarte ridicat in momentul de fata!

  • foarte bine ca asa poate se si ia odata o decizie dupa atatea amabari. la urma urmei, ne-ar prinde bine investitiile si locurile de munca

  • Guvernul a procedat corect incluzand Rosia Montana in acest plan national de investitii, acum astept si o decizie finala, prin care motii sa capate viitorul mai bun pe care il merita

  • Anda, gaseste-ti altceva de lucru. Noi toti stim pentru ce esti platita. Cum se zice la noi la ardeleni: mars la cioabe.

  • contribuabilu`

    URAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com