Instanţă: Corecţie financiară anulată Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin

4 iulie 2013 13:094 comments

damianTribunalul Alba a admis contestaţia formulată de ASOCIAŢIA INTERCOMUNITARĂ DE DEZVOLTARE CIUGUD BERGHIN, dispunând anularea unei note de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare întocmite de Ministerul Administraţiei şi Internelor în luna octombrie 2012.
Corecţia, de altfel singura aplicată proiectelor din comuna Ciugud şi Berghin, viza un proiect cu finanţare europeană în urma căruia în comunele Ciugud şi Berghin s-a implementat un Sistem Interactiv Grafic de Management compus din 16 aplicaţii informatice evoluate şi interactive şi Sistemul de management al Calităţii serviciilor ISO 9001. În opinia organului de control, corecţia financiară s-a aplicat pe motiv că s-a restricţionat participarea la licitaţia publică organizată pentru atribuirea unui contract prin stabilirea cerinţei ca ofertantul să facă dovada experienţei similare în administraţia publică, neexistând la momentul organizării licitaţiei şi al atribuirii contractului (anul 2010) nici o prevedere care să interzică o astfel de cerinţă şi în condiţiile în care soluţiile software achiziţionate priveau domenii ca urbanism, stare civilă, registru agricol, impozite şi taxe locale, etc., domenii care aparţin exclusiv administraţiei publice. Totodată corecţia financiară s-a aplicat de către organul de control în baza unui act normativ care nu era adoptat la data cand s-a organizat licitaţia şi s-a atribuit contractul.
„Este trist faptul că trebuie să pierdem timp şi bani în instanţă să demonstrăm ceea ce anumiţi experţi şi anumite instituţii ar trebui să ştie. Astfel de situaţii apar datorită faptului că pentru unele fonduri cum este şi Fondul Social European, procesul de evaluare şi control al fondurilor europene este efectuat şi de oameni care nu au implementat sau nu au participat la implementarea vreunui proiect cu finanţare externă iar procedurile de achiziţie pot fi verificate de oameni care nu au derulat niciodată o procedură de achiziţie. Dar cel mai trist este faptul că aceste aspecte, coroborate cu o legislaţie destul de ambiguă, îngreunează sau chiar fac împosibil de continuat procesul de absorţie al fondurilor europene generând astfel mari pierderi societăţii în general” a afirmat preşedintele Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin, primarul Comunei Ciugud, Gheorghe Damian

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com