Investiţie de 150 de milioane de euro a grupului suedez SCA la Sebeş

18 iulie 2013 15:590 comments

pehart 1Sebeşul este în ultima perioadă un magnet pentru investitorii străini. După investiţia Daimler de 300 de milioane de euro, grupul suedez Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), va investi 150 de milioane de euro la Petrești, localitate componentă a municipiului Sebeș. Suedezii vor mări capacitatea de producție a actualei fabrici de hârtie, deținută de Pehart Tec, precum și depozite și spații logistice. Practic locația din Sebeș va acționa ca un centrul logistic pentru toată Europa de Est. SCA este prezentă în România prin marca Zewa, sub denumirea căreia comercializează hârtie igienică, batiste de hârtie, șervețele și role de bucătărie.
„Investiţia va depăşi în prima etapă 50 de milioane de euro, dar se va ajunge la 150 de milioane de euro în următorii 2 ani”, a declarat omului de afaceri Ioan Tecar, ptronul Pehart Tec. Acesta a solicitat recent Consiliului Local Sebeş scoaterea la licitaţie a unei suprafeţe de teren, situată în apropierea fabricii existente, pe care suedezii vor să o cumpere pentru a-şi dezvolta investiţia.
Ioan Tecar a mai spus că suedezii aveau şi alte variante, respectiv Ploieşti sau Dej, dar el i-a convins să opteze pentru Sebeş având în vedere că există deja o fabrică de hârtie la Petreşti, iar în zonă există şi personal calificat în industria hârtiei.
Terenurile soliciatate au o suprafaţă de aproximativ 40.000 de metri pătraţi pe care investitorul vrea să o achiziţioneze de la Primăria Sebeş. Iniţial consilierii locali au aprobat scoaterea la licitaţie a unei singure parcele, de 25.000 metri pătraţi, dar investitorii au solicitat ca tot terenul să fie scos la licitaţie, deoarece respectiva parcela este insuficientă pentru investiţia prognozată. Tecar a explicat consiliului local Sebeş faptul că fără toată suprafaţa de teren cerută întreaga investiţie a grupului SCA este pusă sub semnul întrebării. Aleşii locali au aprobat prin vot scoaterea la licitaţie a parcelelor cerute de suedezi.
Potrivit unor expertize făcute de administraţia din Sebeş suprafaţa va fi licitată la un preţ de aproape 20 euro/mp. Astfel că bugetul local va fi mai bogat cu 800.000 euro.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com